Élve próbáltak eltemetni egy nemi erőszakkal gyanúsított tanítót

Felbőszült helyiek egy csoportja élve próbált eltemetni La Paz tartományban egy nemi erőszakkal vádolt általános iskolai tanárt. A rendőrség végül megakadályozta a lincselést és letartóztatta a férfit, akit egy tíz éves kislány megerőszakolásával gyanúsít az ügyészség.

Az eset Caranavi városában történt, ahol a gyermekvédelmi obmudsman elmondta, hogy a férfi ellen két kiskorú vallomása alapján indítottak vizsgálatot a hatóságok. A törvényszéki orvosi szakértő később megerősítette, hogy az egyik kislány valóban nemi erőszak áldozatául esett, így az ügyészség vádat emelt a tanár ellen.

A helyiek azonban megelőzve a hatóságokat szerdán elfogták a gyanúsítottat, akit élve akartak eltemetni, azonban a rendőrség közbelépése megakadályozta a lincselést.

Bolíviában meglehetősen gyakoriak a lincselések, a jogi szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a megfelelő rendőri jelenlét hiánya és az nehézkes, bürokratikus igazságszolgáltatás nyomán a tömegek gyakorlatilag de facto visszaállították az országban egyébként eltörölt halálbüntetést.

Az önbíráskodó közösségek az ország 2009-es alkotmányába foglalt közösségi igazságszolgáltatás elvére hivatkoznak, azonban a bolíviai legfelsőbb jogi norma sem a halálbüntetést és a testi fenyítést sem engedélyezi.

A bolíviai hatóságok és több nemzetközi szervezet – köztük az ENSZ – is aggodalmát fejezte ki a gyakori lincselések miatt – amelyeket számos esetben már csak azért sem tud megakadályozni a rendőrség, mert egyszerűen nem áll rendelkezésre megfelelő számú egyenruhás a feldühödött tömegek megfékezésére.

Az emberi jogi szervezetek szerint Bolíviában évente 10-20 ember esik az önbíráskodó közösségek dühének áldozatául, számos meghiúsított lincselési kísérlet mellett.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez