Nem mer hazamenni az orosz ellenzéki Amerikából

Az ügyészség kérte Moszkvában, hogy a Duma függessze fel egy tagjának mentelmi jogát, mert korrupciós ügyben vizsgálat folyik ellene. A Duma illetékes bizottsága április elején dönt Ilja Ponomarjov sorsáról.

A Duma képviselője tavaly nyár óta az USA-ban él. Most az ügyészség kezdeményezését hallva azonnal közölte: semmiképp sem utazik haza, mert akkor mindenképp börtönbe kerülne. Csak akkor megyek vissza Oroszországba, ha a Duma nem vonja meg a mentelmi jogomat – hangsúlyozta Ilja Ponomarjov.
Ponomarjov 750 ezer dollárt vett fel 10 előadásért és egy tanulmányért a Szkolkovo nevű cégtől, melyet részben állami pénzekből finanszíroznak. Az ügyészség szerint botrányosan magas áron számlázták az előadásokat. Ponomarjov szerint minden rendben volt, mert a kutatási tanulmány és az előadások csakugyan megértek ennyit. Oroszországban nem ritka,hogy ilyen módon dotálják a képviselőket, de főként akkor, ha azok a hatalomhoz közel állnak. Ponomarjov viszont ellenzéki. Határozott bírálja Putyin rendszerének. Már a 2011-es választások tisztaságát is vitatta. Emiatt saját pártja is kizárta soraiból. Amikor érezte, hogy szorul körülötte a hurok, akkor az Egyesült Államokba menekült. Csak akkor térne haza, hogyha a Duma nem szavazná meg a mentelmi jogának a felfüggesztését, de erre vajmi kevés az esély a mai Oroszországban.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez