Twitter-háború pornósztárokkal

Ezzel nagyjából meg is fogalmaztuk a modern szórakoztatás fellegvárát. Az ügy azonban hamar eszkalálódott és a felek már bíróságra is vitték az ügyet, amelynek kimenetele akár azt is meghatározhatja, hogyan kezelik majd a jövőben a cyberbullying ügyeket.

Az egész tavaly év végén kezdődött, amikor Lisa Ann (aki majdnem Toronto polgármestere lett korábban) az Instagramon kezdte el szekírozni Nikki Benz-t, arra célozva, hogy a pornósztár prostituáltként látogatott el Dubajba. A valódi helyzet csupán annyi volt, hogy Benz szolid születésnapi bulit rendezett az Egyesült Arab Emírségek leghíresebb városában.
„Dubaj a világ egyik legszebb és legizgalmasabb városa” – mondta el Benz a Daily Dot-nak. – „A pornósztárok is szeretnek utazgatni, de az, hogy többszázezer ember szeme láttára kurvázzák le az embert végtelenül felháborító.”
Nem sok kellett Benznek és visszavágott. Egy Twitter-üzenetben ezt írta: „Kedves @thereallisaann tudom, hogy a bátyád többször is molesztált téged, amit nagyon sajnálok, de ezt ne a környezeteden vezesd le.”
Innentől kezdve pedig végleg elfajult az ügy. Lisa Ann szerint Benz bedurvult és konkrétan arra buzdított embereket, hogy hívják fel otthoni számán és fenyegessék meg a pornósztárt. Benz azonban tagadta a vádakat. Ezek után Lisa Ann azt is elmondta, hogy direkt azért nem ment el egy Las Vegas-i eseményre, mert Benz azt mondta, beváltja ígéretét és fizikailag bántalmazza majd őt. Így február 13-án távoltartási végzést szerzett Benz ellen, ami ellen ő fellebbezett.
Jogilag innentől igazán érdekes a dolog, ugyanis Benz ügyvédje azzal az indokkal támadta meg a távoltartási végzést, hogy az el akarja hallgattatni védencét, ezzel pedig a szabad véleménynyilvánítás ellen tenne a bíróság. Erre lehetőséget is ad egy úgynevezett anti-SLAPP indítvány, amely olyan esetekben használható, ha az adott vélemény valamilyen szempontból fontos lehet a közérdek számára.
Ebben az esetben pedig igazat adtak Benznek, ugyanis nem találták elég komolynak a fenyegetéseket. A döntés azért lehet érdekes a jövő szempontjából, mert így kérdéses, hogy pontosan mikor használható az anti-SLAPP indítvány, akár egy valódi cyberbullying ügyben is lehet ezután létjogosultsága, ami viszont komoly igazságtalanság a sértett számára.
A két pornósztár ügyét tekintve pedig még korántsem fejeződött be a háború.
„Lisa Ann beperelt és nyilvános becsmérelt” – mondta el Benz. – „Abban mindenki biztos lehet, hogy nem lesz fegyverszünet a közeljövőben.”

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 3 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez