Emberi fekáliával kenték össze a “civilizáció terjesztőjének” szobrát

Cecil Rhodes, aki magát a brit civilizáció terjesztőjének nevezte, eléggé megosztó személyiség a Dél-afrikai Köztársaság lakosságának körében és a mai napig képes nagyon intenzív vitát kiváltani a személyisége. Ezért korántsem meglepő, hogy néhány fiatal nem mindennapi módszerrel fejezte ki véleményét a férfi szobrával kapcsolatban.

„Mi nem támogatjuk és nem ösztönzünk senkit a szobrok tönkretételére vagy elvitelére. Elítéljük ha az emberek a saját kezükbe veszik az irányítást” – nyilatkozta Nathi Mthethwa a dél-afrikai kormány kulturális minisztere. A politikus a riporterek előtt fejtette ki, hogy ők a tárgyalások híve és bíróságnak kell dönteni a Cecil Rhodes szobrának az ügyében, “nem pedig néhány diáknak, aki így akar tiltakozni.”

Fokváros egyik egyeteménél ugyanis nemrég egy új szobrot avattak fel, ami egyáltalán nem nyerte el sem a diákok, sem pedig a helyiek tetszését. Az alkotás Cecil Rhodes-t ábrázolja, akit ma már nem tartanak pozitív figurának a Dél-afrikai Köztársaság és a régió történelmében. Az 1853-1902 között élt brit gyarmatosító, üzletember és helyi politikus alapította meg lényegében a mai Zimbabwet, amit először róla neveztek el 1895-ben (Rhodesia). Ezenfelül sok helyi szerint nemcsak a „nyugati gyarmattartók imperializmusát” képviseli a szobor, hanem a “rasszizmus népszerűsítése miatt” is el kell onnan tüntetni. Ő volt ugyanis az „olcsó afrikai munkaerő” és „nincs egyenlőség a helyiekkel” elv legnagyobb híve, szorgalmazója és később megvalósítója is,mindezt persze ő ” a brit civilizáció terjesztésének a jegyében” valósította meg.

A fokvárosi diákok ülősztrájkot rendeztek a szobor eltávolítása érdekében, emberjogi aktivisták és ügyvédek is tiltakoztak a szobor felállítása ellen. A helyzet akkor durvult el, amikor ismeretlenek megpróbálták elvinni onnan az alkotást, de miután nem sikerült elmozdítani, ezért meggyalázták: WC- kagylókat, fekete szemetes táskákat helyeztek el, valamint az ölébe pedig emberi ürülék került…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez