A “kalifátus” már a Tatooine-t fenyegeti?

A tunéziai Bardo múzeumban végrehajtott terrortámadás után komoly aggodalom tört ki a Star Wars rajongók körében: nyugati források szerint ugyanis potenciális dzsihadistákat fogtak a film egyik legismertebb helyszínének a közelében. Azonban hamarosan kiderült, hogy téves az információ, sőt Tunisz megnyugtatta a rajongókat: komolyan gondolják a díszletváros védelmét.

Pár nappal ezelőtt a tunéziai hatóságok megnyugtatták a Star Wars (Csillagok Háborúja) rajongókat: nincs veszélyben a legendás, Nyugat-Tunéziában lévő “díszletváros”. Az interneten és a nemzetközi médiumokban ugyanis elterjedt a hír, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet kiszemelte magának az egykori díszletvárost és a filmrajongók elkezdtek aggódni amiatt, hogy a dzsihadisták újabb “kultúrarombolásának” az áldozata lehet a hírhedt, néhány fanatikus rajongó számára szinte “zarándokhelyként” funkcionáló helyszín.

“Tunisz figyelmeztette a Star Wars rajongókat: jobb, ha egyelőre elkerülik a Tatooine “bolygót”, mivel Tataouine térségben kritikus szintre emelkedett a dzsihádista aktivitás” – jelentette ki a CNN. A Guardian szerint három fiatal férfit tartóztattak le a környéken, akik a vádak szerint az ISIS-hez akartak csatlakozni, és két fegyverraktárt is felfedeztek a térségben. A gránátvetőket, gépfegyvereket, és a nagyjából húszezer lőszert zsákmányoltak a Kadhafi bukása előtt épített raktárból.

Ugyanakkor március 27-én Mokhtar Hammami, a tunéziai Nemzeti Gárda egyik ezredese azt nyilatkozta, hogy mintegy 1500 tunéziai katona állomásozik a környéken, s így nem kell tartani attól, hogy a militánsok esetleg lerombolják a díszletet.

Ezenfelül a tunéziai kormány rámutatott arra, hogy a hír téves, mivel Tataouine Tunézia délkeleti részén van, de a George Lucas csak “kölcsönvette” a nevet és a Tatooinenak nevezte el a bolygót. Tataouine egy ritkán lakott térség, Tunézia és Líbia határán, de nem itt forgatták a Star Wars egyes részeit, hanem az ország nyugati részén: a filmbeli Mos Espa az algériai határ közelében lévő Nefta mellett épült fel. A forgatás után a díszlet egy részét hátrahagyták a filmesek, így évek óta közkedvelt látványossággá vált a térségben, amiről egy fotóriport is készült.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez