A volt elnök pénzeli a lázadókat?

A volt jemeni elnök, Ali Abdalláh Száleh 60 milliárd dolláros (16. 500 milliárd forint) vagyonából fegyverezte fel a síita húszi lázadókat, akik a jelenlegi, nemzetközileg elismert államfőt országa elhagyására kényszerítették – közölte vasárnap Rijád Jászín jemeni külügyminiszter Sarm-es-Sejkben.

“ENSZ-felmérések szerint Száleh hozzávetőleg 60 milliárd dolláros vagyont halmozott fel 33 éves országlása alatt” – emlékeztette Jászín a jelenlévőket az Arab Liga éves csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatóján. Az ország becsült éves hazai össztermékét (GDP) is meghaladó vagyonát a 2012-ben lemondásra kényszerített államfő az ENSZ-jelentés szerint a világ különböző pontjain tárolja – mondta Jászín.
“A húszik Száleh segítségével, és Irán logisztikai támogatásával államcsínyt hajtottak végre” – jelentette ki, és hozzátette, hogy Jemen légterének szerda éjjeli lezárása előtt legkevesebb két iráni gép érkezett Szanaába a húsziknak szánt fegyverekkel a fedélzetén.
Sokan úgy látják, hogy Jemen a szunnita vezetésű országok és húszikat támogató síita nagyhatalom, Irán közti kihelyezett háború helyszínévé vált. Jászín hangsúlyozta, hogy országában nem a felekezetek háborúznak egymással. “Jemenben a felekezeti különbségek kérdése nincs jelen” – állította, példaként említve, hogy nincsenek külön mecseteik a síitáknak és a szunnitáknak.
A húszik ezen kívül nem képviselik a jemeni síita kisebbséget sem, azoknak legfeljebb egy százalékát alkotják – mondta, emlékeztetve a jelenlévőket arra, hogy a szóban forgó milíciát egy Húszi nevű család alapította, és csak a külső és belső támogatások által tudott ilyen katonai sikereket elérni.
A jelenleg folyó hadjárattal kapcsolatban Jászín azt mondta, hogy szükség esetén elképzelhető a külföldi csapatok szárazföldi bevetése is. Hangsúlyozta, hogy a katonai akció akkor ér véget, ha a lázadók átadják fegyvereiket a “törvényes hatóságoknak”. A jemeni elnök, Abed-Rabbo Manszúr Hádi visszatérésével kapcsolatban a belbiztonsági szempontok figyelembevételével születik majd döntés. Hádi csütörtökön menekült ki Jemenből szaúdi segítséggel. Szombaton felszólalt a sarm-es-sejki konferencián, majd röviddel később Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal együtt Rijádba utazott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez