Kína és India evakuálja állampolgárait Jemenből

A jemeni bombázások kezdetével Kína számára megismétlődött az elmúlt évek egyik rémálma: 2011-ben a NATO bombázások miatt Pekingnek hirtelen több mint 30 000 kínait kellett evakuálnia Líbiából. A kínai vezetés úgy döntött, hogy most azonnal hozzálát a mentőakcióhoz. India is bejelentette, hogy hozzálát az evakuáláshoz.

Peking már a március 26-i bombázások óta aggodalommal figyeli a jemeni eseményeket. Gyakorlatilag miután megindult a Szaúd-Arábia által kezdeményezett, tíz muszlim országot magába foglaló, a jemeni síita húszik ellen irányuló légi hadjárat, a kínai  külügyminisztérium “mély aggodalmának adott hangot a jemeni intervencióval kapcsolatban”.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint  “Peking a tárgyalásos megoldást preferálja”, álláspontja szerint az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell vinni, ahol a nagyhatalmak megtárgyalhatják a szükséges lépéseket. Kijelentette, hogy Peking a “gyors megoldásban és a konfliktus eszkalálódásának megakadályozásában” érdekelt. Ezenfelül felszólították a kínai állampolgárokat,hogy lehetőleg ne utazzanak az Arab-félsziget déli részén fekvő országba.

A helyzet kísérteties hasonlóságot kezd mutatni a 2011-es líbiai polgárháborúval. A NATO légicsapások kezdetével ugyanis Pekingnek váratlanul több mint 30 000 kínai állampolgárt (főleg vendégmunkásokat) kellett evakuálnia az országból, de például 2014-ben az Iszlám Állam terrorista szervezet terjeszkedése miatt is azonnal kimenekítették az iraki olajiparban dolgozó kínaiakat.

Mivel a jemeni bombázásoknak egyelőre nem látni a végét – sőt az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) szerint akár hat hónapon át is bombázhatják a húszikat – ezért Peking az evakuálás mellett döntött. Kína három hadihajóját vezényelte Áden kikötőjébe, hogy segítséget nyújtsanak 590  Jemenben rekedt kínai állampolgár kimenekítésében.

Itt is főleg olajipari munkásokról van szó: Jemen havonta körülbelül 1,4 – 1,5 millió hordónyi nyersolajat exportál Kínába, de ez jelentős visszaesést jelent az elmúlt évekhez képest, mert Peking fokozatosan csökkentette a kitermelést és inkább kelet-afrikai energiahordozókra állt rá. Ezenfelül a diplomáciai személyzet, egészségügyi alkalmazottak és diákok is elhagyják az arab országot. Kína  átmenetileg felfüggesztette a 2008 óta tartó, 19 hadihajóval támogatott részvételét a kalózok elleni nemzetközi tengeri járőrözésben az Ádeni-öbölben és környékén. Eddig úgy tudni, hogy egyetlen kínainak sem esett bántódása a jemeni belharcok miatt.

Kína után India is az evakuálás mellett döntött. Új-Delhi naponta indít légijáratokat a Jemenben élő állampolgárok kimentése érdekében. Sushma Swaraj indiai külügyminiszter azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy megegyeztek Szanaaval arról, hogy naponta három órán “megnyitják” a légteret az indiai gépek előtt. Ezenkívül a Twitteren közölte, hogy “mindent megtesznek annak érdekében”, hogy minden indiai állampolgár épségben hazatérhessen az országba. Ezenkívül az indiai vezetés megkezdte egy 1500 utas befogadására alkalmas hajó felkészítését a műveletekre. Jemenben körülbelül 3500 indiai él, többségük ápolónőként és az egészségügyben dolgozik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez