Korrupció miatt elítélték Izrael volt miniszterelnökét

Ehud Olmert legkevesebb 150 ezer dollárt vett át Morris Talansky amerikai üzletembertől 13 év alatt – mondta ki a bíróság Jeruzsálemben. Izrael ex kormányfőjét egy másik korrupciós ügyben hat év börtönre ítélte a bíróság.

Ehud Olmert 2006-tól csaknem három évig állt az izraeli kormány élén. Bukásában nagy szerepe volt annak, hogy Morris (Mose) Talansky amerikai üzletember eskü alatt vallotta: 13 éven át pénzelte az izraeli politikust. Ehud Olmert a pénz nagy részét választási célokra fordította, de sok pénzt költött magáncélokra is: itáliai nyaralás, washingtoni kiruccanás stb. Az ügyész szerint Talansky legkevesebb 600 ezer dollárt juttatott Izrael volt miniszterelnökének. Ebből 150 ezret vett bizonyítottnak a bíróság.
2012-ben a Talansky ügyben a bíróság felmentette Olmertet, aki bízott abban, hogy visszatérhet a politikai életbe. Ezt a számítását végképp keresztülhúzta az, hogy tavaly egy bíróság hat év börtönre ítélte, mert egy jeruzsálemi építkezés kapcsán csúszópénzeket fogadott el. A Talansky ügy azért kezdődött újra, mert az ügyészség meggyőzte Ehud Olmert egykori bizalmasát és tanácsadóját, hogy valljon az egykori miniszterelnök ellen. A tanácsadó olyan magnószalagokat juttatott el a bíróságnak, melyek minden kétséget kizáróan igazolták a korrupciót. Az ex kormányfő sztár ügyvédje szerint a magnószalagokat szelektíven mutatta be a tanácsadó illetve az ügyészség.
Akárhogy is van: Ehud Olmertet elítélte a bíróság korrupció miatt. Májusban mondja ki a bíró azt, hogy mindezért hány év börtön jár. Miután a másik perben már van egy jogerős hatéves ítélet, ezért biztosra vehetjük: Ehud Olmert nem tér vissza a politikai életbe, és nagy valószínűséggel megismerkedik a börtönnel is Izrael egykori miniszterelnöke.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez