Ősei szülőföldjére megy Obama

Először látogat Kenyába hivatalosan az Egyesült Államok elnöke, akinek édesapja kenyai volt. Júliusban részt vesz a Vállalkozók Világkonferenciáján, melyet Nairobiban rendeznek meg. Azt még nem közölték a Fehér Házban, hogy felkeresi-e az elnök “nagymamáját”, aki a Luo törzs egyik falujában él Kenya nyugati részén.

A “nagyi” Obama elnök vér szerinti nagyapjának harmadik felesége. Obama papája nem az ő fia volt, de a kenyai szokásoknak megfelelően az amerikai elnök nagymamájának tekinti elhunyt nagyapja özvegyét. Kenyában nagy ünnepségeket rendeztek, amikor 2008-ban Obama az USA első afrikai származású elnöke lett. Maga Obama is többször jelezte, hogy szívesen látogatna el ősei szülőföldjére. Elnökként háromszor járt Afrikában, de egyszer sem kereste fel Kenyát. Maga mondta el, hogy miért nem: Kenya a fekete kontinens egyik legkorruptabb állama. A másik fő ok pedig az volt, hogy Kenyatta elnököt a hágai nemzetközi bíróság azzal gyanúsította, hogy a választási kampány idején törzsi háborút szított, és ennek több mint ezer halottja volt. Decemberben a hágai bíróság közölte: megszünteti a vizsgálatot Kenya államfője ellen. Ez az akadály tehát elhárult.

Volt egy harmadik akadály is: az USA-ban sok bírálat érte Obamát amiatt, hogy nem kötődik eléggé az Egyesült Államokhoz. A kenyai apától és amerikai anyától származó fiú ugyan Hawaii szigetén, tehát az USA területén született, de iskolai tanulmányait Indonéziában végezte, mert édesanyja második férje ott dolgozott. Ezek a problémák immár elmúltak, hiszen Obamát kétszer megválasztották az USA elnökének. Harmadszor már nem indulhat. Így az Egyesült Államok első fekete elnöke nyugodtan felkeresheti édesapja szülőföldjét, Kenyát, ahol a Vállalkozók Világkongresszusukat tartják júliusban – Afrikában először.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez