Muszlim család faragja a pápa székét

Salem Hajdarovac azt mondja: egy hétig nem tudott aludni, amikor megtudta, hogy neki jutott a megtisztelő feladat: faragjon széket Ferenc pápának, az egyházfő boszniai látogatására.

A 61 éves fafaragó és 33 éves fia,  Edin odaadó híve az iszlámnak. Tegnap kezdtek el dolgozni a katolikus egyházfő székén egy bosnyák városban, Zavidoviciben, ahol parányi műhelyük van. Minden más megrendelést félretettek, hogy elkészüljenek a júniusi pápai vizitre. Ferenc a hónap elején pontifikál majd misét Szarajevóban, hogy újrafonja azokat a testvéri szálakat, amelyeket a két évtizeddel ezelőtti háború szakított szét a különböző vallású emberek között Boszniában.

Nem ez lesz persze a muszlim család első munkája a katolikus hívőknek. Évtizedek óta készülnek a műhelyben faragott emléktárgyak  a medjugorjei zarándokoknak. Díszítőelemet is sokat gyártott már a családi vállalkozás templomokhoz és mecsetekhez egyaránt, de karrierje csúcsának a pápai megrendelést tekinti.

“Rendkívül boldog vagyok, ilyen embernek széket készíteni fontos és óriási dolog” – mondta Edin Hajdarevac az AP amerikai hírügynökségnek. Hogy milyen is lesz a szék, az egyelőre még titok. Csak annyit árulnak el, hogy diófát használnak fel hozzá, és különböző vallási szimbólumokkal díszítik. Például a pápai címerrel és három boszniai székesegyház  jelképével.

A helyi tiszteletes rávette a nyáját arra, hogy finanszírozzák a faanyag megvásárlását, Hajdarovacék pedig ingyen faragnak. “Az egész országban pénzügyi válság van, de amikor az emberek megértették, hogy a pápáról van szó… magukévá tették az ötletet” – mondja a pap.

A bosnyákok közül sokan gondolják úgy, katolikusok, muszlimok és szerb ortodox keresztények egyaránt, hogy Ferenc kiváló pápa, akárcsak II. János Pál volt, aki sokat tett a vallások közti párbeszédért és a békéért. Szobrot is kapott Szarajevo egyik központi terén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez