Vége az embargónak: óriási amerikai fegyverszállítás Egyiptomnak

Obama elnök felhívta Sziszi államfőt, és közölte vele: vége a fegyverszállítási embargónak, melyet 2013-ban vezettek be, amikor a hadsereg Sziszi tábornok irányításával megbuktatta a Muzulmán Testvériség által támogatott elnököt, Mohamed Morszit.

Egyiptom jelenleg is harcban áll az iszlamista terrorizmussal, mindenekelőtt saját földjén, de Líbiában és Jemenben is. A fegyverszállítás összértéke 1,3 milliárd dollár. Mi van az óriási csomagban? 12 F 16-os harci gép, 20 hadihajók ellen felhasználható rakéta és 125 Abrams tank. Obama arra is figyelmeztette Sziszi elnököt, hogy 2018 után megváltozik a támogatás módja, vagyis fizetni kell az amerikai fegyverekért.

Az Egyesült Államok elnöke azt is elmondta Egyiptom államfőjének, hogy továbbra is aggasztják Washingtont a tömeges halálos ítéletek és a demokratikus jogok rendszeres megsértése a legnépesebb arab országban. Sziszi tábornok, akit nagy többséggel választottak meg Egyiptom elnökévé, eléggé hasonló rendszert épít ki, mint amilyet az arab tavasz 2011-ben megbuktatott. Mubarak, az idős diktátor maga is katonatiszt volt, mint az egyiptomi államfők döntő többsége. Egyiptomban a hadsereg a legnagyobb szervezett erő, mely harcban áll az iszlamista terroristák ellen a Sinai félszigeten. Februárban az egyiptomi légierő a szomszédos Líbiában bombázta az iszlamista milíciák állásait miután az Iszlám Állam ottani hívei lenyakaztak egyiptomi keresztényeket. Szaúd Arábia kérésére Egyiptom részt vesz abban a hadműveletben, melyet a síita milíciák visszaszorítására indítottak Jemenben az Egyesült Államok közel-keleti szövetségesei.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez