Egyszemélyes luxusvonat Tokióban

Japánban köztudottan a legelterjedtebb tömegközlekedési eszköz a vonat, ahol gyakran tapasztalni túlzsúfoltságot, főleg a reggeli órákban, különösen a nagyvárosokban. Erre lehet megoldás az egyszemélyes „különjárat”.

A tömeg elől nincs hová futni, nem lehet előle elmenekülni, egyszerűen csak tűrni kell, és ki kell bírni addig, amíg le nem szállunk. Egyesek nálunk is csak azért imádkoznak, hogy kapjanak levegőt, vagy tudjanak kapaszkodni, az ülőhely általában leányálom. Tokióban az is ismert jelenség, amikor a tömeget pár peronőr próbálja betuszkolni a vagonba, hogy mindenki beférjen.

tokyo_train_crush

Japánban most egy sokkal civilizáltabb utazási módszert kívánnak bevezetni, hogy véget vessenek a szardínia-közlekedésnek. Az utasok jövőre modern tokiói stílusban, saját „kapszulájukban”, kényelmes, állítható műbőr székben ülve közlekedhetnek majd. Ez, hölgyeim és uraim, a jövő generációjának luxus-utasszállítója: a Koszoku.

A Japan Rail Co. vasútvállalat sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy partneri megállapodást kötött a Watanuki Labs-al, amely egy oszakai repüléstechnikai tervező és gyártó cég. Ennek értelmében új luxusszolgáltatást vezetnek be Tokió területén, már jövő év áprilisától. A Koszoku (az egyén –個- és a gyors -速- írásjegyek összetételéből) projekt terméke egy karcsú, gyorsvonat alakú, egyfős kapszula, mely saját helyet biztosít utazás során, miközben villámgyorsan ingázhatunk a városban.

A luxus találkozása a csúcsforgalommal

A riporterek kérdéseire válaszolva Jao Tadasi vezető tervező röviden beszélt a nagy sebességű utasszállító kapszulák ötletéről, és ismertetett néhány szaftos érdekességet is.

„Generációk jönnek-mennek, és a vonatközlekedés egyre inkább a luxust veszi célba. Aki hosszabb utat tesz meg, általában szeret privát fülkében utazni” – mondta. „Biztos vagyok benne, hogy a tokióiaknak rengeteg nehézséggel jár csomagokkal utazni a zsúfolt vonaton, és sosem jutnak megfelelő saját, személyes térhez. A Koszoku projekt megfelelő kényelmet biztosít majd, sőt, a technológia segítségével villámgyors utazást tesz lehetővé.”

Hogy a külön kapszulák használata milyen árszabás alá esik majd, egyelőre nem lehet tudni, de biztos, hogy nem lesz olcsó.

„Azok számára, akik frissen és üdén szeretnének megérkezni munkahelyükre, a Koszoku lesz a nyilvánvaló választás – mondta Jao az újságíróknak. Ez hamarosan olyan általános lehetőség lesz, mint a privát kabin a 20. század elején, de 21. századi technológiával.”

Minden egyben

kosokuproject-e38397e383ace382b9e383aae383aae383bce382b9e794a8e382a4e383a1e383bce382b8

A kapszulákat úgy tervezték, hogy illeszkedjenek a már létező vasúti hálózatokhoz. A Koszoku egyszemélyes vonatocska, amelyben kényelmesen ülhetünk, még akkor is, ha 210 cm magasra nőttünk. Van külön hely a csomagoknak, táskáknak is. A kapszula ajtaja felfelé nyílik, belül pedig kényelmes szék vár, ami 45 fokban hajlítható, akár teljesen el is feküdhetünk benne.

Ha az ajtó bezárult, elérhetünk egy sereg luxusfunkciót. Íme, néhány ezek közül a hivatalos sajtóközleményben foglaltak szerint:

-Teljes légkondicionálás, választható illatosítással.

-Fekvő ülés beépített masszázsfunkciókkal.

-Mobiltelefontöltő, hangszórókkal a zenehallgatáshoz, vagy videónézéshez.

-Ingyenes internetelérés.

-Pohártartó, mely a legkülönfélébb poharakhoz, csészékhez illeszkedik.

– Teljesen állítható hangulatvilágítás és válogatott környezeti hangok, beleértve a “dús erdő”, a “víz alatti”, és a harsány “baseball stadion” hangjait.

-Egy kis UV-szűrt ablak, ahol kinézhetünk az utazás alatt.

Jao hangsúlyozta, hogy a kényelem és a biztonság az elsődleges szempontok a projektnél. Ezen kívül a prototípusokat már tesztelték, sőt tesztútra nyártól mindenki jelentkezhet majd. Már csak az a kérdés, hogy a jegy  mennyibe fog kerülni. Ha megfizethető, akkor talán nem a vonatok, hanem a pályák lesznek túlzsúfoltak, ahol mindenki egyszerre kíván majd egyénileg utazni.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez