Vesztett a török hadsereg a fejkendőcsatában

A nőknél a fejkendő, a férfiaknál pedig a szakáll már régóta szimbóluma volt a török társadalom átalakulásának. Ugyanakkor a török hadsereg, amely a szekularizáció utolsó “védőbástyájának” számít az országban, sokáig ellenállt az iszlamizációnak. Most azonban a bíróság döntése értelmében egy több évtizedes szabályt törölnek el az országban.

A török katonai bíróság meglepő, a konzervatív-vallásos réteg számára igencsak kedvező ítéletet hozott: eltörölte azt az évtizedek óta hatályban lévő szabályt, hogy egy török katona szülei, testvérei, felesége vagy gyerekei nem léphetnek be fejkendőben egy hadsereg által fenntartott intézménybe. Ezzel párhuzamosan a férfirokonoknak pedig tilos volt hosszú szakállal belépniük katonai területre.

Az ítélet Hakan Kayabasi ügyében született: az altiszt beperelte a török védelmi minisztériumot, amiért az megtiltotta, hogy felesége belépőkártyát kapjon, ha meg akarja látogatni a laktanyában. Az elutasítás oka az volt, hogy a nő fejkendőt viselt, ami viszont nem tetszett a katonai rendőrségnek, ezért megtagadta a kártya elkészítését. Arra hivatkoztak, hogy ezt a török katonai szabályzat nem teszi lehetővé és eddig sem engedték meg, hogy nők fejkendőben meglátogassák a laktanyákat.

A bíróság most Kayabasi javára döntött, mert a bíró szerint a török hadsereg „semmibe vette az emberi jogokat és az ország vallási-kulturális szokásait” és nem igazolta semmiféle biztonsági követelménnyel, hogy miért tilos fejkendőt viselni. „Ez precedenst teremtett a török jogban. Mostantól egyetlen hozzátartozónak sem kell tartania attól, hogy nem engedik be a katonai létesítményekbe, a tiszti klubokba vagy a laktanyákba” – nyilatkozta a török sajtónak Mehmet Erkan Akkus, aki szerint “egymillió nő könnyebbülhet meg a döntés után”.

Szinte az összes katonai objektumnál vagy a hadsereg által üzemeltetett szociális-egészségügyi intézményben lehetett találkozni „A fejkendővel belépni tilos” vagy „Nagy szakállal belépni tilos” feliratokkal. 2002 óta ezt a szabályt fokozatosan próbálta lazítani az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), de a katonák  igencsak ellenálltak a nyomásnak. 2010-ben, a török köztársaság kiállításának napján (október 29) Adanában egy felvonuláson a tisztek látványosan kiléptek egy alakzatból, mert a vendégek fejkendőt viseltek. A botrányt az idézte elő,  hogy érvényben volt egy  parancs, amely úgy szólt „lépj ki a sorból, hogyha fejkendőt látsz”.

Szintén 2010-ben történt egy eléggé kellemetlen eset: Emine Erdogant, Recep Tayyip Erdogan feleségét, nem engedték be egy katonai kórházba, hogy meglátogassa a rokonát, mert fejkendőt viselt. Ez akkoriban óriási felháborodást váltott ki, és Erdogan megígérte, hogy “megváltoztatja ezeket az iszlámellenes törvényeket”. Ráadásul az is többször vita tárgya volt, hogy a Törökországban ideiglenesen állomásozó, más muszlim országok katonáinak hozzátartozói gond nélkül meglátogathatták hozzátartozóikat fejkendőben, mivel az előírás csak a török állampolgárokra vonatkozott. Sőt, például szaúdi nők hidzsában is bemehettek a katonai objektumok területére.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez