Nigéria olajban úszik, mégis drága a benzin

Nigéria, Abudzsa – Tüntetés volt Nigéria fővárosában, ahol a magas üzemanyagárak miatt vonultak az utcára az emberek. A rendőrség könnygázgránátokat vetett be. Nigéria a legnagyobb olajkitermelő ország Afrikában, de az üzemanyagárak nemrég megduplázódtak.

 

A fővárosban több utat is megpróbáltak eltorlaszolni a tüntetők, de nem jártak sikerrel. A megmozduláson részt vett Dino Melaye volt parlamenti képviselő, akit a rendőrök több száz tüntetővel együtt elhurcoltak. A rendőrség azt jelentette, hogy a tüntetők le akarták zárni az autópálya felé vezető utat, akadályozták a közlekedést, ezért kellett közbelépni. Melaye korábban felszólította támogatóit, hogy a főváros központjában található Sas téren gyülekezzenek, de a hatóságok lezárták a teret és az ahhoz vezető utakat. A politikus elmondta, hogy hatalmas tüntetésekre lehet majd számítani, ha a kormány nem vonja vissza az üzemanyagárak emelését.

Nigéria legnépesebb városában, Kanoban is tüntettek az emberek. Főleg diákok vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak. Közben a legnagyobb nigériai szakszervezet is bejelentette, hogy tiltakozni fog az áremelés miatt.

Az üzemanyagárakat a hétvégén emelték meg Nigériában. Az emelés előtt 1 liter üzemanyag 65 niarába került, ami körülbelül 0,66 eurónak felel meg. Az üzemanyag jelenlegi ára140 niara, amit sokan nem tudnak kifizetni, mert az ország lakosságának döntő része kevesebb mind két dollárból él naponta. Az üzemanyag támogatásokat pedig megszüntették. A hétvégén hosszú sorok álltak a benzinkutaknál. Mindenki tele akarta tölteni az autója tankját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez