Majdnem ezeréves a világ egyik legrégibb hímes tojása-bár nem tojásból van

Tojásfestés nélkül nincs Húsvét Ukrajnában sem, ahol ez a hagyomány a 12.-13. században kezdődhetett. Ennek kézzelfogható bizonyítéka is van, mégpedig egy körülbelül 950 éves hímes tojás.

Különösen szerencsés esztendő volt 2013 az ukrán néprajzkutatók számára:két régi hímes tojást is találtak. Előbb augusztusban a nyugat-ukrajnai Lvov egyik vízgyűjtőrendszerében 5,5 méter mélyen bukkantak egy valódi, körülbelül 500 éves hímes tojásra. Alig egy hónappal később az észak-nyugati Rivne (magyar átírással Rovno) megyében találtak egy díszített agyagtojást, amit 950 évesre becsülnek.

Az utóbbi, hullámokkal kifestett lelet bár szenzációsan régi, mégsem keltett akkora meglepetést. Nem ez volt ugyanis az első agyagból, vagy kerámiából készült hímes tojás, amit ukrán régészek találtak. Az 500 éves felfedezése azért sokkal érdekesebb, mert az egy valódi, feltehetően lúdtojás és a díszítés szinte teljesen épen megmaradt.

Ukrajnában a festett tojást „piszanki”-nak hívják. Ez a húsvéti hagyomány annyira népszerű az országban, hogy 2000-ben  hímes tojás múzeum nyílt az ivano-frankivszki Kolomijában. A gyűjteményben mintegy 10.000 tojást őriznek, de nemcsak Ukrajnából, hanem a világ többi tájáról is.

Kép: Hímes tojás installáció a Kijevi Barlangkolostor előtt, 2010 (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez