Transznemű mormonok, akiket befogadott az egyház

Bár Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza hivatalosan nem fogadja el azokat az egyéneket, akik nemi átalakító műtéten esnek át, Grayson Moore, Annabel Jensen és Sara Woodhouse mégis megtalálta az egyház támogatását így vagy úgy.

A Mormon Egyház szabályai szerint nem keresztelhető meg az, aki ilyen műtéten vagy átalakításon vesz részt, ha pedig korábban a gyülekezethez tartozott, komoly problémákba ütközhet tagsága.

Azonban az előbb említett három egyénnek sikerült a helyi egyházi vezetők segítségével a gyülekezetben maradnia. A Salt Lake Tribune nevű újság szerint hetente körülbelül 30 transznemű mormon találkozik Utah állam fővárosában Salt Lake City-ben.

A 22 éves Grayson Moore az Utahi Egyetem diákja és matematikát tanul. Először még gimnáziumban szembesült azzal, hogy nem lesz képes leélni életét egy női testben, akkor még Grace-nek hívták. Bár már jócskán megkezdte átalakulását és nevét is megváltoztatta, az egyház adatbázisában továbbra is nőként szerepel, ennek ellenére egy csak férfiakból álló gyülekezetbe jár, róla itt nézhetnek meg egy videót.

“Nem bírtam elviselni, hogy hazugságban éljek” – mondta el korábbi életéről.

Annabel Jensen esete teljesen máshogy kezdődött. Őt eredetileg Christophernek hívták és már korábban az egyház tagja volt. Családja egyáltalán nem volt megértő helyzetét illetően, sőt egyik testvére SMS-t írt, melyben szörnyetegnek nevezte. Végül az egyháznál találta meg a megértést, helyzete ellenére engedték, hogy csatlakozzon.

Sara Jade Woodhouse fél életét férfiként élte le, sőt volt felesége és egy gyereket is neveltek. Ma pedig egy csak nőkből álló gyülekezetbe jár.

“Tudjuk, hogy vannak, akik nem egyértelmű vagy mindkét nemi szervvel születnek, így aztán nem elképzelhetetlen, hogy egy női lélek kerüljön férfi testbe vagy fordítva” – mondta el Woodhouse.
A téma egyre többet jön elő az egyház életében, Dallin H. Oaks, egy magasrendű pap elmondta, hogy többet kéne tenni az ügy érdekében.

“A mormon vezetőknek nincs túl sok tapasztalatuk a témát illetően. Fontos lenne odafigyelnünk rá” – mondta el a Tribune-nek.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez