Náci baba az orosz játékboltban

Alig egy hete nyílt meg hosszú évek után újra Moszkva legnagyobb játékboltja, de már másodszor váltja ki a közvélemény felháborodását. Először a KGB-s terrort idéző reklám, most meg a náci katonákra hajazó játékok miatt.

A náci Németország katonáinak -beleértve az SS-tiszteket- egyenruháját viselik a Gyétszkij Mir-ben kapható figurák. Miattuk eljárást indítottak a II. Világháborús veteránok megbecstelenítése és gyűlöletkeltés vádjával – tájékoztatta a Moszkvai Ügyészség képviselője, Jelena Rosszohina az Interfax hírügynökséget. Bár a játékbolt kijelentette, hogy a náluk árult termékek miatt az áruház nem vonható felelősségre, a tulajdonost extremizmussal vádolják. Hogy pontosan milyen cég gyártja és forgalmazza az ízléstelen játékokat, arról nem szólnak a sajtóértesülések.

A Szovjetunió és Oroszország központi játékboltja 2008-ban zárt be felújítás miatt, kapuit március végén nyitotta meg újra. A hosszú csönd után hangos nyitással kezdi az új időszakot. A náci babák előtt reklámja is botrányt okozott. A Gyétszkij Mir igen közel van a hajdani szovjet (ma már orosz) titkosszolgálat rettegett, Lubjanka-téri épületéhez. Az újranyitást beharangozó hirdetés erre a közelségre utalt. A reklámban gyerekek vallatással, zsarolással, hazugságvizsgálóval győzködik „viccesen” a szüleiket, menjenek el az új játékboltba. A végső szlogen: „Szereted a gyereked? Vidd a Lubjankára!”

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez