Lázas készülődés az Amerika-csúcsra Panamában

Az április 10-én kezdődő VII. Amerika-csúcsot megelőzően Panamavárost lázas készülődés állította a feje tetejére. A házigazdák szerint minden a tervek szerint halad, így április 10 és 11-én zavartalanul ülhetnek össze a latin-amerikai és karibi országok, valamint az USA államfői.

A történelminek ígérkező találkozó talán legjobban várt különlegessége Barack Obama és Raúl Castro találkozója, és esetleges kézszorítása lesz, hiszen a két ország diplomáciai kapcsolatainak újrafelvétele után az USA és Kuba államfője most ül először tárgyalóasztalhoz. A Fehér Ház szerint Obama és Raúl Castro közvetlen kétoldalú megbeszéléseket nem folytat majd, ám minden bizonnyal személyesen is vált néhány szót a csúcstalálkozón, ami egy kézfogás kíséretében máris fontos diplomáciai gesztusként vonulna be a történelembe. A VII. Amerika-csúcson egyébként képviselteti magát a kubai ellenzék is – a kubai kormány és a disszidensek szintén most első alkalommal tárgyalnának hivatalos keretek között.

Washingtoni források megerősítették, hogy a téma aktualitása ellenére a Venezuelával szemben foganatosított észak-amerikai szankciók nem kerülnek majd napirendre a találkozón. A Venezuela-USA feszültségek mellőzése ellen egyébként több résztvevő állam is szót emelt, sőt számos latin-amerikai államfő a szankciókat nyilvánosan is elítélte.

A hetedik Amerika-csúcson egyébként jelen lesznek a Venezuelában bebörtönzött Leopoldo López ellenzéki politikus és Antonio Ledezma, Caracas polgármesterének hozzátartozói is, akik családtagjaik szabadlábra helyezését követelik a venezuelai kormánytól.

A jól hangzó frázisok ellenére a realista elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az Amerika-csúcstalálkozókon általában nem kerülnek terítékre nagy horderejű politikai kérdések. Az államfők mellett csaknem 12 000 résztvevő gesztusértékű tárgyalásairól van szó, amelyeken egyes esetekben – ahogy az például 2012-es kolumbiai csúcstalálkozón történt – a részvevők még egy egységes záródokumentumról sem tudtak megegyezni. (Fotó: AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez