Az arzénos víz okozta Chile prekolumbián népességének vesztét?

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója, Jaime Swift által vezetett kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a mai Chile területét egykor benépesítő népesség jó része tömeges arzénmérgezés áldozatául eshetett, mivel a térség folyóvizeinek arzéntartalma jócskán meghaladta az egészséges mértéket.

A kutatók 21 Kolumbusz-előtti – Chile csendes-óceáni partjainál és az Atacama-sivatagban feltárt – sír felnyitása során végeztek toxikológiai vizsgálatokat a  holttesteken. Az eredmények szerint a vizsgált tetemek több mint harmadának csontjaiban krónikus mérgezésre utaló, nagy mennyiségű arzént mutattak ki.A vizsgálatokba bevont sírok az időszámításunk előtti 4. évezredtől egészen a Krisztus utáni 5. századig terjedő időszakból származnak, ami azt jelenti, hogy a térség lakói évezredeken keresztül ki voltak téve a mérgezésnek.

A régészek még nem tudnak pontos választ adni arra, hogy vajon mi okozhatta a helyi lakosság mérgezését, ugyanis a táplálkozási szokások megváltozásától kezdve a korai bányászaton át a klímaváltozáson keresztül számos ok lehet. Annak ellenére, hogy az elmélet még nem nyert bizonyítást, a szakértők szerint minden bizonnyal a szennyezett ivóvíz állhatott a több évezredes, tömeges arzénmérgezés hátterében.(Fotó: Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez