Országos sztrájk Nigériában

Nigéria, Lagosz – Határozatlan idejű országos sztrájk kezdődött Nigériában, miután lejárt a szakszervezetek kormányhoz intézett ultimátuma. A nigériai vezetés nemrég a duplájára emelte az benzinárakat, miközben a lakossági üzemanyagár-támogatásokat beszüntette. A lépés elemi erejű felháborodást váltott ki a lakosság körében.

 

Nigéria kereskedelmi központjában, Lagoszban zárva vannak a boltok, az üzletek, a benzinkutak és a bankok is. A városba vezető autópályát is lezárták. Lagosz Yaba negyedében több száz ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a kormány benzinrendelete ellen. Sok tüntető szakszervezeti zászlókat lenget, míg mások szolidaritási jelszavakat skandálnak. A hatóságok a rohamrendőrséget vezényelték ki, hogy biztosítsa a helyszínt. Összecsapásokról és áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek. A tüntetéshez folyamatosan csatlakoznak az elégedetlenkedők. Sok tüntető szerint a kormány által meghozott döntések elkeserítőek. Szerintük Goodluck Jonathan elnöknek nincsen épkézláb elképzelése a gazdaság fellendítésére.

A nigériai vezetés az állami kiadások jelentős részét, egyes statisztikák szerint a negyedét költötte lakossági üzemanyagár-támogatásra. Ez az összeg magasabb volt, mint amennyit az kormány az oktatásra és mezőgazdaságra költ együttesen. Szakértők szerint ugyanakkor a támogatások csak a gazdagoknak kedveztek. A szakszervezetek már korábban jelezték, hogy országos sztrájkot hirdetnek, ha a kormány nem vonja vissza az intézkedést, amelynek következményeként az literenként üzemanyagár 65 –ről 150 nairára emelkedett. A nigériaiak többsége ezt nem tudja kifizetni.

Nigéria az afrikai kontinens legnagyobb olajkitermelője, de nem rendelkezik finomítókkal, ezért benzinből importra szorul.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez