250 ezer dollár vérdíjat tűztek ki egy terroristavezér fejére

Százezertől negyedmillió dollárig terjedő összegű fejpénzt tűzött ki az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet tizenegy vezetőjére a szomáliai kormány csütörtökön.

A legnagyobb, 250 ezer dolláros jutalom a szervezet “emírjének”, azaz első számú vezetőjének, Ahmed Umarnak a kézre kerítéséért jár. Az Abu Ubaida néven is ismert terrorista szeptemberben vette át a szervezet vezetését, miután elődjével, Ahmed Abdi Godanéval végzett egy amerikai légicsapás.

Az “emír” helyettesére, Mahad Karatéra 150 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki, míg további kilenc terrorista kézre kerítéséért 100 ezer dollárt ígért a szomáliai kormány.

Ugyanakkor a csütörtökön közzétett listán nem szerepel a szélsőséges mozgalom több kulcsfigurájának a neve. Így például nem ajánlottak jutalmat Fuad Mohamed Khalaf kézre kerítéséért sem, akinek az elfogásáért az Egyesült Államok korábban 5 millió dolláros díjat ajánlott fel.

Az al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában, de ez a szervezet állt a nairobi Westgate üzletközpont ellen 2013-ban elkövetett terrortámadás mögött, akkor 67-en haltak meg. Ők felelősek a kenyai egyetemi vérengzésért is.

Fotó: Europress AFP Imagesroö

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez