Hizlal-e a light kóla?

A U.S. Right to Know nevű egyesület több petíciót is útjára indít az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Ellenőrző Hatóságon, illetve a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságon keresztül, hogy felülvizsgálják a diétás üdítőitalok hatékonyságát.

Felmerült ugyanis a probléma, hogy a diétásként reklámozott italok, mint a Coca-Cola Light vagy a Pepsi Light igazából nem is segítenek a fogyásban, sőt akár hizlaló hatásuk is lehet. Amennyiben igaznak bizonyulnak ezen állítások, az italokat forgalmazó cégek elég nagy bajban lesznek, hiszen éveken keresztül félreinformálták a vásárlókat. A petíciók alapjául szolgáló tanulmány több tudományos cikket is felhoz bizonyítékként, melyek mind arra a konklúzióra jutottak, hogy, ha nem is hizlal, de mindenképpen hatástalan fogyáshoz a kóla és társai.
Természetesen az üdítőital-gyártó cégeket képviselő American Beverages Association azt nyilatkozta, a felhozott vádak alaptalanok és továbbra is kiállnak amellett, hogy „a diétás italaink bátran használhatóak a különböző diéták során.”

Nem ez az első eset, hogy valaki szembemegy a Coca-Colával és a többi óriáscéggel, sokszor valamilyen kompromisszumos megoldást sikerül elérni, illetve az italgyártók is tesznek lépéseket, hogy csökkentség az ellenük irányuló ellenszenvet.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez