Junk food blues Amerikában

Az amerikai felnőttek több mint kétharmada elhízott vagy túlsúlyos. Az átlag amerikai testtömeg-mutatója 34 felett van, holott 25 körül vagy éppen alatta lenne a kívánatos. Talán ez is magyarázza, hogy bajba kerültek az olcsó félkész ételeket árusító cégek és bevásárlóközpontok az Egyesült Államokban.

180%-kal nőtt a farmerpiacok száma 2006 óta, és már eléri a 8268-at az Egyesült Államok területén. Eközben a Kraft Foods, mely a félkész áruk királya az USA-ban, 62%-os profitcsökkenést volt kénytelen tavaly elkönyvelni. A forgalom is csökkent több mint hat százalékkal. De szenvednek a pizzafutárok is, mert mind kevesebben rendelnek pizzát. Amerikában általánosan elterjedt nézet volt eddig, hogy tölts kevés időt a konyhában: rendelj mindent mástól. Most ennek, úgy látszik, lassan vége. Olyanok szálltak szembe ezzel az elterjedt véleménnyel, mint a First Lady, Michelle Obama és a Slow Food mozgalom női pápája, Alice Waters. Természetesen segítségükre voltak a vérfagyasztó adatok arról, hogy Amerika népe – főként a szegények – milyen rosszul táplálkozik.

Az átlag amerikai polgár 11 kilóval súlyosabb ma, mint 1960-ban. Az elhízottak vagy túlsúlyosak aránya a társadalomban több mint 68%. Különösen a feketék és a spanyol anyanyelvű lakosság az, mely különösen rosszul táplálkozik és emiatt állandó súlyfelesleggel küszködik. A fehérek között ez az arány kisebb, mint egyharmad: 32%, a feketék viszont 47,8%-ban érintettek. A spanyol anyanyelvű amerikaiak 42,5%-a  elhízott vagy túlsúlyos. Mindenki ujjal mutogat a junk foodra. Az egészségügyi hatóságok azt tervezik, hogy engedélyezik egy olyan eszköz beültetését, mely csökkenti az étvágyat olyan módon, hogy az idegek működését befolyásolja. Ez a Maestro Rechargeable System.

Addig is a First Lady mozgalmat indított azért, hogy legalább a gyerekek egészséges ételekhez jussanak, és elkerülhető legyen a junk food abban az életkorban, amikor kialakulnak a táplálkozási szokások. Persze, mint minden mozgalomnak, ennek is megvannak a fanatikus szélsőséges változatai: Kaliforniában már új betegséget diagnosztizáltak az orvosok. Orthorexia-nak nevezték el. Ez két görög szó összetétele: ortho, vagyis helyes, és orexis, azaz étvágy. Néhány túlbuzgó fiatal lány csontsoványra fogyott, mert csakis helyesen volt hajlandó táplálkozni. Ha erre nem volt meg a módja, akkor inkább nem evett. Ez persze szélsőséges példája annak, hogy sokan elvetik a junk foodot Amerikában, ahol évtizedeken át szinte nemzeti szimbólumnak számított a hamburger.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez