A jövő iskolája. Fizessen szeméttel

Angol, német és francia egyetemisták közössége az indiai gyermekek oktatásáért hozott létre egy non-profit céget, és tett komoly lépéseket a mélyszegénységben élő indiai gyerekek kiemeléséért. A megoldást az oktatásban látják.

Indiában kezelhetetlen mennyiségű szemét keletkezik minden nap. A Schools 4 Future non-profit vállalkozás profi háttérrel létrehozott üzleti modell segítségével próbál megoldást találni egyszerre a szemétkérdésre és az oktatás hiányosságának betöltésére. A szervezet oktatást biztosít már most több ezer indiai gyerek számára, szelektált szemét eladásából. A S4F reális eséllyel indul a Bill Clinton Challenge egymillió dolláros díjának elnyeréséért. Közösségi adományozásból szeretnék a pályázatra való felkészülést, illetve a jelenlegi működés bővítését finanszírozni. A kezdeményezést már több tucat ember támogatta, és már most több ezer dollár gyűlt össze.

A szervezetet Nicholas Marshall vezeti, aki jelentős indiai tapasztalatainak köszönhetően már érdemi lépéseket tett a szervezet indiai felállításához. Helyi partnerek bevonásával és széles kapcsolatrendszerrel az üzleti modell tesztelése és első működése befejeződött.
A szervezet iskoláiban és a szervezet partnereinek az iskoláiban a szülők készpénz helyett szelektíven, az utcáról és egyéb helyekről összegyűjtött szeméttel tudnak fizetni, melyet a S4F értékesít, így biztosítva oktatást és ellátást a gyerekek számára. A szervezet 2016-ra 40 iskolát szeretne üzemeltetni, ahol 2000 tanárt alkalmazva 60 ezer diáknak biztosítanak majd oktatást és ellátást. Az oktatásban külön hangsúlyt fektetnek az angol nyelvr, melynek ismerete kiugrási lehetőséget biztosít a későbbiekben a szegény családok gyermekeinek.

A modell ésszerűségére számos nemzetközi szervezet is felfigyelt, és kötött együttműködési megállapodást és partnerkapcsolatot a S4F-el. Ilyen például az UNIFEC, vagy a nagy nemzetközi tanácsadó és auditcég, a PWC.

Szerző: Lantai-Csont Gergely

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez