Az egyik környezetvédelmi szempont felülírta a másikat

1000 megawattos vízi erőművet készült építeni a Jinsha folyón a Three Goreges Project nevű óriásvállalat. De a cég vezérkara levelet kapott a környezetvédelmi minisztériumtól. Ebben az áll, hogy környezetvédelmi megfontolások alapján, nem adják meg a végső jóváhagyást a Xiaonanhai gát megépítéséhez. A projekt veszélyeztetné a folyó egyedülálló élővilágát. Minderről a Reuters hírügynökség számol be, a vállalatnál szerzett nem hivatalos, de megbízható forrásból származó információk alapján.

A minisztériumban egyelőre nem reagáltak a Reuters kérdéseire. Egy környezetvédő szervezet is értesült Xiaonanhai projekt leállításáról és üdvözölte a döntést. Ennek ellenére Kína folytatja a vízi erőművek építését, hiszen a tiszta energiaforrások kiaknázása is alapvető környezetvédelmi cél. Jelenleg még óriási a szén részaránya a kínai energia-mixben és ennek meg is vannak a negatív hatásai.

A Xiaonanhai projekt leállításában az is szerepet játszhat, hogy gyakorlatilag már teljesült a 2015-re kitűzött cél: a kínai vízierőművek idén 290 GW energiát termelnek, vagyis elérték a célszámot. 2020-ra már 350 GW-ra nő a vízi erőművekből nyert energia mennyisége. A Reuters azt is megpendíti, hogy Xiaonanhai terv különösen kedves volt Bo Xilai egykori politikai bizottsági tag számára. Csakhogy Bo Xilai időközben megbukott, korrupció és a hatalommal való visszaélés vádjával el is ítélték. Ezért meggyengült az a politikai lobbi is, amely korábban gőzerővel szorgalmazta a gátépítést a Jinsha folyón.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez