Zavargások Gabonban az ellenzék vezetőjének halála után

57 éves korában elhunyt Andre Mba Obame gaboni ellenzék politikus – közölte az ellenzéki Nemzeti Unió Párt.

Az ellenzéki vezér halálhíre után több száz támogatója vonult az utcára Libreville-ben, de nem a békés gyász volt a cél. Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy az elkeseredett tömeg kormányzati autókat rongált meg, majd a benini nagykövetség épületét is megtámadták és felgyújtották. Az elhunyt ellenzéki vezető támogatói a kormányt vádolják a politikus halálért. Szerintük a hatalmon lévő vezetés szándékosan megmérgezte, ez okozta a vesztét. Az elkeseredett tömeg  tagjai megfogadták: „megbosszulják a vezérük halálát”.

Az 57 éves politikus halálának körülményeiről egyébként nincsenek megbízható információk. Egyes hírek szerint régóta súlyos betegségben szenvedett. Ezt azonban a pártja nem erősítette meg és csupán annyit közölt, hogy a politikust egy kameruni kórházban kezelték, ahol viszont hírzárlatot rendeltek el az ügyben.

Andre Mba Obame sokáig Ali Bongo elnök elsőszámú tanácsadója volt. Bongo elnök 2009-es halála után azonban szakított a hatalommal. Ezt követően saját pártot alapított és indult a 2009-es elnökválasztáson is, amelyen alul maradt Omar Bongóval szemben. Választási vereségét azonban nem volt hajlandó elfogadni és csalással vádolta meg a kormányzópártot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez