Éhes medvék vágják haza a Fekete-tenger környéki turizmust

A Fekete-tenger török partvidéke és a hegyvidék közkedvelt turistacélpontnak számítanak. De probléma ott is van, a legnagyobb gond azonban nem az időjárás vagy a drága kiszolgálás, hanem a medvék. Az elmúlt években ugyanis egyre gyakoribbá váltak a medvetámadások, az állatok új és bizarr módszert találtak az éhségük csillapítására.

A helyi lakosok mindig is örültek a barnamedvék jelenlétének. Az állatok többnyire fennmaradtak az erdőkben, a falusiak nem háborgatták őket. Medvetámadásra ritkán került sor, és akkor is a legtöbbször a vakmerő turisták voltak a hibásak. Azonban most  megváltozott a helyzet.

A török sajtóban tavaly óta egyre több cikk jelenik meg arról, hogy a „medvék kiözönlöttek az erdőkből, lejöttek a hegyekből”, és gyakran támadják meg a földművesek házait, élelmiszerraktárait, silóit és méhkaptárait. A medvék rendkívül gyorsak: mire sikerülne a helyieknek reagálniuk a fosztogatásokra, addigra már el is tűnnek. A gyakori támadások komoly csapást mértek már a helyi méztermelőkre. A fekete-tengeri területeken előállított egyes mézfajták ára három-ötszörösére ugrott, a Dacta-é például kilónként elérheti az ötszáz dollárt. Emiatt nem egy méhész kényszerült elhagyni az otthonát, és költözött Törökország más méztermelő régiójába.

A Fekete-tenger környéki hegyek közkedvelt turistahelynek számítanak a túrázni vágyó törökök számára. Azonban a medvék ámokfutása kihatott a turizmusra is: jelentősen megcsappant a természetjárók száma, legalább 60 százalékkal kevesebben látogatták meg a térséget, mint tavaly ugyanilyenkor. „Most már nem hagyhatjuk nyitva a kapukat” – nyilatkozta Mahmut Turut helyi lakos az al-Monitornak. A férfi egy panziót üzemeltet turistáknak, és a  leginkább attól tart, hogy ha folytatódik a jelenlegi trend, akkor bezárhat szinte az összes vendéglő és szálláshely a térségben. A medveveszély miatt a helyiek a fák, dombok és hegyek tetejére helyezték a méhkaptáraikat, és szögesdrótokkal, villanypásztorokkal vették körül a települések környékén.

Az éhség nagy úr

Csakhogy ez nem várt következményekkel járt. Az elmúlt években többször előfordult, hogy amikor kevés gyümölcs termett az erdőben, a medvék a falvak közelében szerezték be maguknak az élelmet, néha úgy, hogy megették egy állattenyésztő jószágait. Most azonban a szögesdrótok és a villanypásztorok miatt nem tudnak fosztogatni, ezért új célpontokat kerestek maguknak: a temetőket. A medvék feldúlják a sírokat, megeszik a holtesteket és szinte teljesen elpusztítják a temetőket. Az első ilyen eset még tavaly októberben történt Agli közelében, akkor az állatok egy 52 napja halott férfi tetemét ásták ki. A helyiek szerint „tökéletesen lehetett látni a medvenyomokat a sírok körül”, tehát minden kétséget kizáróan az állatok voltak a fosztogatók. Az erdő szélén megtalálták a maradványokat, majd újra eltemették a férfit, de már szögesdrótokkal vették körül a sírját.

De nem elszigetelt esetről van szó, azóta több más településen is beszámoltak hasonló incidensről. A következő ilyen támadás december 20-án történt Kastamonuban. A rokonok döbbenten tapasztalták, hogy az egy hónapja elhunyt hozzátartozójuk sírját oldalról megnyitották, a holttestnek pedig nyoma sem volt. Végül a rendőrségnek kellett nyomoznia az ügyben, csak néhány lerágott csontot találtak meg. A hatóságok azt javasolták a helyieknek, hogy legközelebb ássanak mélyebbre.

A támadások száma azóta sem csökkent: 14 hasonló incidens volt a Fekete-tenger melletti hegységben, a legutóbbi Seidlir mellett. A helyi vezetőknek és a hatóságoknak nem akadt jobb ötletük, mint szögesdrótokkal és kerítésekkel elkeríteni a temetőket. De felvetődött az is, hogy élelmiszereket helyeznek el az erdő szélén, hogy a medvék először azt találják meg. Mustafa Keskin, Odabasi polgármestere szerint a neheze még hátravan: a legtöbb medve ugyanis most ébred fel a téli álomból, és első dolga az lesz, hogy élelmet keressen.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez