Fegyverrel vigyáznak az utolsó hím fehér orrszarvúra

Fegyveres védelmet kapott a világ utolsó, még életben lévő hím szélesszájú orrszarvúja Kenyában.

Szudán, a 40 éves utolsó hím fehér orrszarvú az egyetlen remény a faj fennmaradására. A kenyai hatóságok ezért mindent elkövetnek annak érdekében, hogy életben tartsák, és megpróbálják rábírni arra, hogy utódokat nemzzen. 24 órás fegyveres védelmet kap, és állandó egészségügyi megfigyelés alatt tartják. Elővigyázatosságból pedig megcsonkították a több tízezer dollárt érő szarvát is: így igyekeznek megakadályozni azt, hogy az orvvadászok prédájává váljon.

Simor Irungu fegyveres parkőr a brit Independent-nek elmondta, hogy Szudán 24 órás védelme komoly és veszélyes feladat, mivel az utóbbi időkben ismét egyre nagyobb a kereslet az orrszarvúk szarvai iránt a feketepiacon. A mai orvvadászok pedig mindenre fel vannak készülve, és sokkal modernebb fegyverekkel és felszerelésekkel rendelkeznek, mint a vadállatokat védő parkőrök. A természetvédelmi szervezetek és a kenyai Ol Pejeta vadrezervátum ezért pénzgyűjtésbe is kezdtek, hogy felszerelést vásároljanak a parkőröknek, fegyveres és taktikai továbbképzést biztosítsanak számukra. A kampány során ezidáig 7700 dollárt sikerült összeszedni.

A WWF adatai szerint 1960-ban több mint kétezer szélesszájú orrszarvú, vagy elterjedtebb nevén fehér orrszarvú élt a Földön. Az orvvadászoknak “köszönhetően” 1984-re azonban már csak 15 maradt belőlük. Jelenleg pedig mindössze ötöt tartanak számon, ezek közül az egyik Szudán, az utolsó hím.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez