Mennyit keres Putyin? Az orosz elnök vagyonnyilatkozata

Mennyit keres vajon Putyin? – találgatja rendszeresen a sajtó. Bár ma a Kreml honlapja közölte aktuális vagyonnyilatkozatát, ez nem jelent egyértelmű választ.

A törvény szerint 2010 óta köteles bevallani éves jövedelmét az orosz elnök. A szabályt idén is betartotta Vlagyimir Putyin, és a Kreml honlapján közölték az egyoldalas kimutatást.

Eszerint 1.500 négyzetméternyi földterületet, egy 77 négyzetméteres, szentpétervári lakást és egy 18 négyzetméteres garázst tulajdonol, ez utóbbit a Néva parti város szélén. Csak a garázst használja teljesen, viszont egy 153,7 négyzetméteres lakásban lakik Moszkvában, amelyre korlátlan idejű használati jogot kapott a várostól. Összesen három autója van: egy Niva és két oldtimer Volga, az egyik GAZ M21-es, a másik GAZ M-21-R-es. És van egy skif sátras utánfutója is, ezzel, azt állítja, korábban krumplit szállított. Mindez mellesleg azt jelenti, hogy az elnök vagyona 2012, vagyis legutóbbi megválasztása óta ingatlanokban és autókban nem gyarapodott: ugyanezek a tételek szerepeltek akkori, még önkéntesen nyilvánossá tett vagyonbevallásában is.

Összesen 7.654.042 rubel volt a fizetése tavaly Putyinnak, ez nagyjából 41.300.000 forint. Az összeg egy évvel korábban még feleekkora volt, 3.6 millió rubel  – emlékeztet az ellenzéki Dozsgy televízió. A két összeg közötti különbséget részben egy tavalyi határozat magyarázza.

Amikor egy éve Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vagyonnyilatkozatát összevetették a kormánytagokéval, kiderült, hogy ők ketten jóval kevesebbet keresnek a többieknél. Míg például 2013-ban Medvegyev javadalma csupán 4.3 millió rubel volt, a nyílt kormányzás ügyeiért felelős miniszteré, Mihail Abizové 282. Hogy a két csúcsvezető fizetése arányaiban utolérje a többi tisztviselőét, tavaly áprilisban rendelettel csaknem a háromszorosára emelték.

A tavaly megemelt fizetéseket azonban most márciusban az ország rossz gazdasági helyzete miatt 10 százalékkal csökkentették. De nem csak Putyinét és Medvegyevét, hanem az elnöki hivatal munkatársaiét, a kormánytagokét, a főügyészét és egy sor állami tisztviselőét is. Igaz, ez csak idén március 1. és december 31. között érvényes.

Aggódni egyébként sem kell: az amerikai TheRichest portál például 70 milliárd dollárra teszi Vlagyimir Putyin vagyonát, melynek forrása szerinte mindenekelőtt az orosz elnök olaj-, illetve gázipari érdekeltségeiben és más befektetéseiben keresendő.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez