Kolumbia: tíz halott egy újabb rajtaütésben

A helyi hatóságok arról adtak hírt, hogy Kolumbia dél-nyugati régiójában a FARC gerillaszervezet rajtaütött a hadsereg egy különítményén. A támadásban, amelyre Cauca tartományban került sor, Buenos Aires településen, a hadsereg tíz egyenruhása vesztette életét.

Amennyiben bizonyítást nyer, hogy a támadás mögött valóban a FARC áll, úgy a rajtaütés a gerillaszervezet által még tavaly december 20-án bejelentett egyoldalú tűzszünet végét jelentheti. Azonban a FARC szóvivői keddi nyilatkozatukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a gerillák az elmúlt hónapokban pusztán védekező jellegű hadműveleteket hajtottak végre.

A kolumbiai hadsereg vezérkarának vádjaira reagálva a FARC szóvivői azt is elmondták, hogy a gerillák egy esetben sem éltek vissza a civil lakosság jelenlétével, és nem használták a lakosokat élő emberi pajzsként.

Annak ellenére, hogy a FARC és a kormány képviselői között Havannában évek óta folynak a tárgyalások a több mint ötven éve húzódó fegyveres konfliktus lezárásáról, fegyverszünetet egyoldalúan csak a FARC hirdetett. Másfelől a gerillák bejelentették, hogy ígéretükhöz híven felhagynak a kiskorúak besorozásával, illetve 13 fiatal demobilizálásáról is döntöttek.

A békefolyamat másik fontos állomásaként a hadsereg és a FARC közös aknamentesítő missziók során próbálja megtisztítani a több millió taposóaknával szennyezett kolumbiai vidéket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez