Tizenöt dolláros minimális órabért követelnek New Yorkban

Reggel hatkor gyülekeztek a McDonald’s dolgozói Brooklynban, hogy béremelést követeljenek. Sok ezren csatlakoztak hozzájuk, mert úgy érzik, a jelenlegi 8,75 dolláros minimális órabér kevés a tisztességes megélhetéshez New Yorkban. 15 dollárt szeretnének keresni óránként. Vagyis 4200 forintot, tehát a 40 órás munkahéten 168 000 forintot.

“Minden reggel háromkor kelek, mert a repülőtéren dolgozom” – mondta az egyik tüntető, aki a csomagokat szortírozza a JFK repülőtéren. Heti 40 órát dolgozik. Az órabére alig 10 dollár és 10 cent. Ebből nem tudja eltartani a családját, és rászorul az élelmiszerjegyekre, melyeket szociális alapon osztogatnak. New Yorkban 10-15 ezer ember tüntetett a magasabb órabérért, miközben az USA más államaiban is történtek megmozdulások. A szervezők szerint körülbelül 230 városban volt hasonló demonstráció.

New Yorkban jövőre 9 dollárra emelkedik a minimális órabér, de a tüntetők szerint ez kevés, mert az Egyesült Államok legnagyobb városa rendkívül drága hely. “A Meki viszont rosszul fizet. Továbbá nemcsak ott rossz a helyzet” – nyilatkozta egy szakszervezeti vezető, aki szerint a repülőtereken, a kórházakban, gyorséttermekben és bevásárlóközpontokban szintén gyakori eset, hogy a dolgozók csak a minimálbért kapják kézhez. Az alacsony bérezés komoly gondot jelent a gyereküket egyedül nevelő anyáknak is. Számukra különösen korántsem jelentéktelen probléma, hogy miképp tudnak kijönni a minimális órabérből, mely jelenleg 8,75 dollár New Yorkban. Jövőre választási év lesz Egyesült Államokban, és a tüntetők abban bíznak, hogy ez a munkaadókat béremelésre ösztönzi majd, mind New Yorkban, mind az USA más városaiban.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez