Szívszakadás : a válás szívbajt hozhat a nőkre

Lényegesen nagyobb a szívinfarktus kockázata az elvált hölgyek esetében, mint azoknál, akik házasságban élnek. Legalábbis ezt állapította meg a Duke egyetem kutatócsoportja az Egyesült Államokban.

A válás tragikus következményekkel járhat a nőkre, még akkor is, ha később újra férjhez mennek. Ha pedig többször is elváltak, akkor ne csodálkozzanak, ha szívbetegség tör rájuk. Több mint 15 ezer embert vizsgáltak meg 1992 és 2010 között, és a statisztikákból egyértelműen kiviláglik: a válás nagyon rossz hatással van a női szívekre, miközben a férfiak jóval kevesebbet kockáztatnak.

A válás egy nő esetében azt jelenti, hogy 24%-kal megnövekszik az esélye egy szívinfarktusnak. Vagyis ugyanakkora kockázati tényező, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás – mondta a kutatás vezetője, aki a Circulation című tudományos folyóiratban tette közzé a vizsgálat eredményeit. Igazán akkor lesz tragikus a helyzet, ha egy nő kétszer vagy többször is válik, mert ebben az esetben akár 77%-kal is megemelkedhet egy szívinfarktus lehetősége. Viszont a férfiak esetében ezek a számok sokkal kevésbé riasztóak: 10% az egyszeri válás esetében, és 30% kétszeri vagy többszöri válás után.

Miért van ekkora különbség a két nem között? Miért nem heveri ki a válást a nő szíve, míg a férfiak újabb házasság esetén teljesen minimális kockázattal számolhatnak?

Nem tudjuk

– vallják be őszintén a kutatás résztvevői, akik még keresik a válaszokat ezekre a kérdésekre. Annyi biztos, hogy nem anyagi jellegű a gond, mivel manapság a válás már nem olyan nagy pénzügyi probléma, mint korábban. Valószínűleg a nők immunrendszerét jobban megviseli a válás – véli a kutatást vezető tudósnő. Pszichológusok már korábban kimutatták azt, hogy általában a nőket sokkal jobban meggyötri a válás, mint a férfiakat.

Valószínűleg ez a lelki stressz az, mely szívzűrt okozhat, és amiből infarktus lehet az Egyesült Államokban, de talán másutt is a világon.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez