Tovább keresik az eltűnt maláj gépet

A Malysia Airlines tavaly eltűnt MH370-es járatának keresése nem állt le. Sőt, ha kell, megduplázzák a keresési zónát, vagyis az eddiginél kétszer nagyobb területen folytatódik a kutatás – közölték ausztrál, malajziai és kínai miniszterek tanácskozása után.

Az MH370-es járat, amely Malajzia fővárosából Pekingbe tartott, 2014. március 8-án 239 emberrel a fedélzetén tűnt el. Vélhetően valahol Nyugat-Ausztráliánál zuhanhatott le, és most az Indiai óceán mélyén lehet, de ennek egyelőre nincs semmi nyoma.

A keresést végző csapatok kifinomult szonárberendezésekkel vizsgálják a tengerfeneket, Perth partjaitól nyugatra, egy 60 ezer négyzetkilométeres területen. Ennek több mint a felét már átfésülték. Ha a maradék 40%-on sem találnak semmit, akkor a keresést újabb 60 ezer négyzetkilométerre terjesztik majd ki. A kijelölt zónát a BBC szerint a szakemberek a repülő és a kommunikációs műhold óránkénti „kézfogásai” alapján próbálták meghatározni.

A kutatást egyébként továbbra is megnehezíti a rossz időjárás. Sok egyéb mellett arra is keresik a magyarázatot a szakemberek, hogy miért repült olyan messze az eredeti útvonalától a gép. Erre, akárcsak a többi rejtélyre, a fekete doboz adhatna magyarázatot. A kutatásra a malajziai és az ausztrál kormány eddig csaknem 93 millió amerikai dollárt, vagyis mintegy 26 milliárd forintot költött.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez