Leszoktat a káromkodásról az iKonfon

Hello Kitty, Spongyabob, ilyen-olyan politikusok. Már régen nem lepődünk meg, ha őket látjuk viszont a mobilok hátlapjain. Mit szólna azonban akkor, ha helyükön Jézus, vagy a Szentháromság szerepelne? Az oroszoknál már van ilyen, és jogilag sem lehet belekötni.

A híres, 15. századi orosz ikonfestő, Andrej Rubljov Szentháromság című ikonját aplikálta iPhone 6 okostelefonja aranyozott hátoldalára a Caviar. Az orosz-olasz luxus márka Credo sorozatának legújabb darabja 157.000 rubelbe (körülbelül 885.000 forint) kerül. A lenti reklámból az is kiderül, mennyire aprólékos munkával készítették a keresztényeknek szánt telefont.

Annyira alapos volt a Caviar, hogy az iKonfon törvényi hátterét is feltérképezte. Oroszországban ugyanis 2013 nyara óta 500.000 rubelig terjedő pénzbírsággal, vagy akár hároméves szabadságvesztéssel sújthatják a vallásos érzelmek megsértőit. A cég a moszkvai Vallási és jogi szakértők testületét kérdezte meg, büntethető-e a Szentháromság telefon a törvény alapján.

A Caviar honlapján közzétett hétoldalas szakértői vélemény kimondja: nemhogy nem sérti a hívek érzelmeit a mobil, hanem éppen hogy megvédi azokat. Mivel a hátlapja tulajdonképpen egy ikon, aminek a pravoszláv vallásban különleges óvó szerepet tulajdonítanak, imádkozni is lehet előtte. Sőt egyenesen jó modorra fogja szoktatni használóját. Mivel egy szentkép közelében viselkedni kell, még a trágár szavak használatát is kerülni fogja az, aki iKonfonon beszélget. Probléma akkor adódhat, ha lecserélik a telefont, ugyanis ikont eldobni nem illendő.

A Credo széria egyébként az iszlám híveinek mecsettel ábrázolt telefont készített, és hamarosan érkezik a zsidóknak és buddhistáknak szánt készülék is. A Caviar eddigi leghíresebb mobilja azonban nem a valláshoz (bár sokak szerint a személyi kultusz annak számít) kapcsolódik, hanem az orosz elnökhöz. Tavaly tavasszal ugyanis piacra dobták a Vlagyimir Putyin arcképével díszített telefont. Igaz, novemberben a Kreml betiltotta az aranyozott Putyin IPhone értékesítését.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez