Lefékezik a múló időt a szibériai fekete öves nagyik

Ha idős nénik kirablásán töri fejét, legyen óvatos! Különösen Novoszibirszkben. Az ottani nyugdíjasok már tíz éve járnak aikidó edzésre.

Az új technológiákkal akarta megismertetni az időseket 2004-ben a SzibAkademBank. A kezdeményezés nagy sikere miatt az elnök javasolta, aikidózni is tanítsák meg őket. A tradicionális elemekre épülő, modern japán harcművészettel harminc koros hölgy kezdett ismerkedni 2005 február 8-án. A ma 15 fős csoport a maga nemében egyedüli a világon, sehol máshol nem oktatják idős asszonyoknak ezt a sportot.

„Amikor az elején azt mondták, hogy egy nap majd fekete övesek leszünk, csak nevettünk és nem igazán hittünk benne” – emlékszik vissza a kezdetekre a korábban szívrohamon is átesett 77 éves Szvetlána a The Siberian Times cikkében. „Nagyon érdekesek az órák, mert frissen tartják az agyat. Ismerned kell a japán utasításokat, meg kell értened a partneredet és jól kell időzítened az ütést. Nagyon fontos a jó koordináció.”

Az Oroszországban csak aiki-nagyikként emlegetett csoport a Szibériai Yoshinkan Aikido Szövetségben edz Novoszibirszkben. Tanáruk a 37 éves Andrej Podojnyikov: „Tulajdonképpen nincs különbség a gyerekek és az idősek oktatása között. Úgy alakult, hogy én tanítom a nagymamákat, ők meg megosztják velem a bölcsességüket.”

A mester szerint az aikidó lényege a magabiztosság, elsősorban a fizikai. Míg idős korban a legkisebb esés is súlyos gondokat okozhat, az ő tanítványai legfeljebb egy kicsit megijednek. Az edzésekkel javult az idős nők életminősége, szociálisan aktívak, nem félnek kimenni az utcára. Olyan ez, mintha szellemi és fizikai értelemben is visszatekerték volna kicsit az időt.

„2008 szeptemberében csatlakoztam a klubhoz. Annyira tetszett, hogy nagyon igyekeztem, nehogy kimaradjak, és le ne betegedjek” – meséli a 65 éves Nyina. Azt mondja, nagyon büszke rá a család.

Viszont akármilyen ügyesek is a szupernagyik (lásd a lenti videót), egy dologra képtelenek. Nem tudják rávenni férjeiket, hogy csatlakozzanak a klubhoz.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez