Bepereli Argentina a Falkland-szigeteknél olajat fúró cégeket

Argentina feljelenti illegális olajfúrásért azokat a cégeket, amelyek a Falkland szigeten körzetében kutatnak. A feljelentést Londonban nyújtották be és egy bíró máris kutakodik Rio Grande argentin városban a fúrások jogosságát vizsgálva.

A perrel megtámadott cégek a Premier Oil Plc, Falkland Oil and Gas Ltd, Rockhopper Exploration Plc, Noble Energy Inc y Edison International Spa és mindegyikük tevékenyését törvényellenesnek tekintik Argentinában. A dél-amerikai ország véres háborút vívott a szigetekért 1986-ban Nagy-Britanniával. A szigetek lakossága pedig nemrég népszavazáson nyilvánította ki hogy továbbra is az Egyesült Királyság része kíván maradni. Ennek ellenére Buenos Aires gyarmati megszállásnak tartja a Falkland-szigetek brit fennhatóságát.
Daniel Filmus, aki a Falkland/Malvin-szigetek ügyeinek felelőse az argentin külügyminisztériumban, úgy véli, hogy a nemzetközi jog alkalmazásával Argentina elérheti célját, vagyis a szigetek visszakerülnek hozzájuk. Tény, hogy a szigetek körüli kontinentális tapalzatban jelentős mennyiségő olajat és gázt találtak és geológiai értelemben ez a talapzat a latin-amerikai kontinens része.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez