Ingyen kaja, szépség tippek: kommunista szombat a mai Moszkvában

A rendszerváltás ellenére továbbra is él a tavaszi önkéntes munka hagyománya Oroszországban. Ma viszont az elmaradók nem kapnak fegyelmit.

Szombatra esett 1919. április 12. Oroszországban tombolt a polgárháború. Lenin a civilektől kért segítséget egy moszkvai vasúti garázs megjavítására. Miután tucatnyian az egész éjszakát munkával töltötték, másnap reggel teát ittak, az Internacionálét énekelték és nagy elhatározásra jutottak: minden egyes szombat éjjel dolgozni fognak, mígnem győzedelmeskedik a mozgalom.

A példa gyorsan terjedt. A szovjet életforma kötelező részévé vált a szombatozás. Amellett, hogy egész évben országszerte tartottak „önkéntes” napokat, minden évben volt egy össznemzeti. Ezt a tulajdonképpen nagytakarítást tavasszal tartották, mindig a Lenin születésnapjához (április 22.) legközelebb eső szombaton.

A hagyomány ma is él – szó szerint. Moszkvában ma és a jövő hét szombaton rendezi meg a nagy városi önkéntes napot a parkokat felügyelő Moszgorpark. Míg régen figyelmit kaptak a lusták, ma ajándékokkal csábítják munkára a lakosságot.

A Moszgorpark honlapján részletesen, parkonként le van írva, hol, mikor indul a munka, ki szponzorálja az adott helyszínen a szombatozást és mit kapnak a szubbotnyikok (szombat oroszul szubbota, innen a kommunista szombatozók elnevezése). Az Elle magazin például az Ermitázs parkban fitness órákat és sminktanácsadást tart a gereblyézőknek. A Muzeonban fiatal zenészek biztosítják, ne lankadjon a munkakedv, a Gorkij parkban filmeket is vetítenek, a Taganszkij parkban pedig jótékonysági rendezvények is lesznek. Az extrákon kívül minden egyes önkéntes megkapja a szükséges munkaeszközöket, illetve egy sapkát és egy kötényt.

Téved, aki kételkedik a program sikerében. Tavaly ugyanis több mint 2,5 millióan vettek részt a moszkvai szombatozásban – tájékoztatott az önkormányzat kommunális szolgáltatásokért felelős osztályára hivatkozva az m24.ru hírportál.

Kép: Wikimedia.Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez