Elszálltak az orosz légi álmok

71 külföldi nagyvárosba a jövőben nem lehet eljutni orosz légitársaságok gépeivel- közölte az orosz légiközlekedési hatóság. Az amerikai Delta bejelentette: október 1-tőlük leállítja moszkvai járatait. Ez volt az utolsó amerikai légitársaság, amely Oroszországot fontosnak tartotta.

A hongkongi Cathay légitársaság is közölte: júniustól gépei nem repülnek Oroszországba. A Czech Airlines is visszafogja oroszországi fejlesztéseit: gépei nem repülnek Kalinyingrádba, Kazanyba és Permbe. Hasonló csökkentést jelentett be az Etihad légitársaság Dubaiban. Az Air India 15 éves szünet után tért vissza az orosz piacra nagy reményekkel 2014-ben. Most közölte: csökkenti járatait Moszkvába. Az ok: az óriásgépeken átlagosan csak 47 utas van!
Miért ? A szankciók miatt jóval kevesebben repülnek Oroszországba mint korábban. Pedig sok repülőteret felújítottak hiszen a légiforgalom igen dinamikusan nőtt: 2000 és 2014 között megnégyszereződött! Csakhogy közbejött az ukrajnai válság, a szankciók és az olaj árának csökkenése. Mindennek eredményeképp az orosz rubel ma dollárban csak a felét éri a tavalyinak! Maguknak az oroszoknak általában nincs pénzük külföldre utazni. Ezért szűnik meg 71 külföldi célállomás az orosz légitársaságok utasai számára. A spanyolországi vagy egyiptomi üdülőhelyek mellett olyan városok is vannak itt mint például Bécs, Barcelona, Dubai vagy Tel Aviv. Tavaly 77 millió légiutas volt Oroszországban, idén várhatóan jóval kevesebb lesz. A remény az, hogy 2018-ra majd újra elérhetik a 2014-es szintet. Addig az oroszok többségének be kell érnie a saját hazájával…

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez