Ellenzéki jelölt is indul Kubában a választásokon

Két politikai disszidens is van a most vasárnap tartandó kubai helyhatósági választások jelöltjei között: a 27 ezer hivatalos jelölt ez alkalommal nem csak a kormányzó pártelitet képviseli.

Hildebrando Chaviano ellenzéki újságíró és Yuniel López, a betiltott Kuba Demokratikus Pártjának a tagja – mindetten a Castro-rendszer ismert ellenzői közé tartoznak. Véleményük szerint a jelölésük csak azért volt lehetséges, mert a központi hatalom egészen mással – az amerikai közeledéssel – van elfoglalva és nem fordítottak megfelelő figyelmet ezekre a helyi jelölésekre. – Ki kell használnunk ezt a pillanatot, hogy a rendszer lazuljon – mondták újságíróknak. Mindkettőjüket a lakóhelyükön, kézfeltartással szavazták meg jelöltnek.
Kubában a nemzetgyúlést vagy más szóval parlamentet 50 százalékban a lakóhelyek szerinti körzetek küldik, míg a másik felét a hivatalos választási bizottságok jelölik. A kettő együtt választja meg az Államtanácsot, amely majd az államfő megválasztásánál jut döntő szerephez.
Raúl Castro a reformok kapcsán korábban azt is mondta, hogy majd változások lesznek a választási rendszerben is – ez azonban még nem történet meg. Megfigyelők szerint a két ellenzéki jelölése lehet az első lépés a belső reformok elindítására és a politikai ellenőrzés enyhítésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez