Az iszlám állam öngyilkos merénylője gyilkolt Afganisztánban

Ezt maga Afganisztán államfője jelentette be. Asraf Ghani elnök részleteket nem közölt, de nemrég Washingtonban járva hangsúlyozta: az önjelölt kalifa iszlám állama borzasztóan nagy fenyegetést jelent Afganisztánnak.

Legkevesebb 33 ember meghalt és több mint száz megsebesült amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Dzsallalabad városában nem messze Pakisztán határától. A pakisztáni tálibok egy szóvivője magára vállalta a felelősséget a merényletért. Az afganisztáni tálibok viszont elítélték azt. A helyi rendőrfőnök elmondta a merénylettel kapcsolatban, hogy kettős bombarobbantást terveztek az iszlamista terroristák Dzsallalabadban: az öngyilkos merénylő akcióját követően időzített bomba robbant volna akkor amikor tömeg verődött össze a merénylet helyszínén. Szerencsére a rendőrök időben megtalálták az időzített bombát, és azt ők robbantották fel oly módon, hogy ne okozzon kárt.
Ez volt az első olyan merénylet Afganisztánban, melyet az iszlám államra hivatkozó merénylő hajtott végre. Tavaly júniusban kiáltotta ki a Kalifátust Szíria és Irak egyes részein Abubakr Al Bagdadi, az Al Kaida egykori iraki főnöke. Azóta sok iszlamista terrorista szervezet hűségesküt tett a Kalifának külföldön is: Líbiában, Nigériában és Pakisztánban is. Minden bizonnyal közülük került ki az öngyilkos merénylő, aki Dzsallalabadban robbantotta fel magát közel Afganisztán és Pakisztán határához.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez