Isis nem méltó név többé egy hurrikánhoz

Isis, az egyiptomi istennő többé nem adhatja a nevét egy hurrikánnak, mint azt több évtizeden át tette. A döntést a Meteorológiai Világszervezet (OMM) hozta meg.

Az ENSZ szervezet azzal indokolta a döntést, hogy miután a Szíria és Irak nagy részét ellenőrző szélsőségesen militarista szervezet, az ISIS ezt használja, nem lenne célszerű egy ,,békés” hurrikánt is így nevezni.
A döntést Costa Ricában hozták meg a Hurrikán Bizottság soros ülésén az elmúlt hétvégén. Helyette a következő hurrikánt Ivette névre kell keresztelni – tette nyilvánossá a határozatot Clare Nullis, az OMM szóvivője. A szélsőséges viharok nevei hat évente rotálódnak. Abban az esetben, ha egy hurrikán komoly anyagi károkat vagy emberéletet követel, az érintett ország kérheti, hogy vegyék le a nevet a listáról – többé ne használják, nehogy ,,viszatérjen”.
Jelen esetben az Isis név azért vált méltatlanná egy hurrikán számára, mert a vele jelzett szevezet emberiség elleni bűnteteket hajtott végre – magyarázta az OMM szóvivője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez