Etióp keresztényeket fejeztek le Líbiában

Az Iszlám Állam terrorszervezet líbiai szárnya egy 29 perces videofelvételt is készített az etiópok kivégzéséről, amit saját honlapjukra töltöttek fel. Az áldozatok közül voltak, akiket lefejeztek, míg másokat agyonlőttek. Nemzetközi hírforrások legalább 30 etióp keresztény kivégzéséről számoltak be.

A 29 perces videofelvétel nagyban hasonlít a terrorszervezet korábban készült kivégzéses videóira és az al-Furkannak logója is látható rajta, amely az Iszlám Állam médiaszárny. A mostani felvétel elején egy pisztollyal hadonászó álarcos férfi látható, aki szónoklatában arról beszélt, hogy a keresztényeknek át kell térniük az iszlám hitre. Ha ezt nem teljesítik, akkor a Korán által előírt szabályok szerint kell eljárniuk, ami azt jelenti, hogy különadót kell fizetniük. A felvételen ezt követően 16 férfit a tengerparton fejeznek le az álarcos terroristák, majd egy másik bevágott jelentben 12 másikat lőnek agyon egy sivatagos területen. Állítólag a 16 lefejezett etióp férfit Líbia keleti, míg a másik 12 az ország déli részén tartották fogva. A videón a terroristák úgy jellemezték áldozataikat, akik az ellenséges etióp ortodox keresztény egyházhoz tartoznak, aki keresztes hadjáratott indítottak a muszlimok ellen. Az Iszlám Állam legutóbb februárban hajtott végre hasonlóan szörnyű kivégzést, amit videón is megörökítettek. Akkor 21 egyiptomi kopt keresztényt fejezetek le, szintén egy tengerparti részen Líbiában.

A líbiai kormány még nem nyilatkozott a történtekről. Az etióp külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy a videofelvételről még nem sikerült beazonosítaniuk az áldozatok, ezért azt sem tudják még megerősíteni, hogy valóban etióp állampolgárokat végeztek ki a felvételen. Az etióp kormány szóvivője ennek ellenére határozottan kijelentette, hogy a kormány elítéli az felvételen látott súlyos atrocitásokat. A szóvivő ezt követően megjegyezte, hogy nem tartanak fenn nagykövetséget jelenleg Líbiában, de megtesznek mindent annak érdekében, hogy hazaszállítsák a polgárháborúba süllyedt országban rekedt etióp állampolgárokat.

 

 

 

 

 

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez