Letartóztatják-e Szudán elnökét?

A nemzetközi körözés alatt álló Omár Hasszán al Basír szudáni elnök Indonéziába utazik, ahol egy nemzetközi konferencián fog részt venni. A szudáni elnöknek lassan négy éve ez lesz az első külföldi útja, ami nem Afrikába vagy a Közel-Keletre vezet.

Al-Basír elnök indonéziai látogatásáról a szudáni külügyminiszter számolt be, aki elmondta, hogy az elnök az El Nem Kötelezettek Mozgalmának (ENKM) találkozóján fog részt venni. Az ENKM-et 1961-ben hozták létre Belgrádban, olyan országok aékották, amelyek akkor egyetlen katonai tömbhöz – NATO, illetve Varsói Szerződés – sem tartoztak. A bipoláris világrend felbomlása óta a szervezet is keresi helyét a világban. Abár 120 rendes, és 17 megfigyelő tagjával az ENSZ után a második legnagyobb szervezet, manapság nemzetközi súlya egyre kisebb.  A szervezet jelenlegi főtitkára Hasszán Róháni az Iráni Iszlám Köztársaság elnöke. Az szudáni elnök külföldi útjait mindig nagy nemzetközi figyelem övezi, mivel a Hágai Nemzetközi Büntető Bíróság népirtással és más súlyos háborús bűnök elkövetésével vádolja őt. 2009 óta pedig nemzetközi elfogató parancsot is ki adtak ellene.

Indonézia azonban nem tagja az ICC-nek, ezért nem köteles letartóztatni a szudáni elnököt, aki utoljára 2011-ben látogatott el a térségbe, akkor Kínában tett hivatalos látogatás. A szudáni elnök viszont 2013-ban olyan országba is ellátogatott (Nigéria), amely tagja a hágai törvényszéknek, de a helyi hatóságok megtagadták a letartóztatását.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez