Már nem tilos a tetkó a japán fürdőkben?

Sok turistát érdekelnek a japán fürdők, a természetes meleg vizű források, de két tényező bizony visszatartja őket. Az onsen-ekben meztelenül kell a vízbe lépni, illetve, ha valakinek tetkója van, esélyes, hogy nem engedik be. Míg az első megoldása egy kis bátorság, addig a másik probléma lehet.

A tetoválás viselésének szabályát elég szigorúan veszik Japánban, azonban egy naganoi fürdőben úgy tűnik most mégis lehetővé teszik, hogy azzal lépjenek a fürdőbe. Persze csak egy feltétellel: le kell takarni azt. Érdekes ugyanakkor, hogy semmi mást nem kell eltakarni, hiszen a fürdőt csakis teljesen meztelenül lehet használni.

kfjdfgodirgonsen

De miért is tiltják ki a tetkósokat a japán fürdőkből?

Az általános vélemény az, hogy mindennek oka a Jakuza, vagyis a japán maffia. A Jakuza tagjainak teste rendszerint tele van tetoválásokkal, és az ilyen létesítményekben attól félnek, hogy valamilyen bajba kerülhetnek, illetve más fürdőzők egyszerűen kiborulhatnak a puszta jelenlétüktől is. Hogy kinek miért van tetkója, az ez esetben mindegy. De mi a helyzet a külföldiekkel, akik bizonyosan nem azért tetováltattak pillangót a bokájukra, vagy éppen nonfiguratív alzatot a hátukra, mert kapcsolatban állnak a japán alvilággal. Sok külföldi azt mondja, ő már volt onszenben (japán fürdő) anélkül, hogy valaki panaszt tett volna a tetoválásra. Persze olyan is nem egyszer előfordult, hogy a fürdés közben kérték meg a vendéget arra, hogy távozzon. Ez utóbbi emberek szőke, vagy vörös hajú észak-amerikai nők voltak, akiket nehezen lehetne Jakuza-tagként azonosítani. Eszerint tehát a klasszikus tetkó=jakuza indoklás nem állja meg a helyét. Racionális válasz tehát nincs. A japánok – már aki nem tartozik a szervezett alvilágba- egyszerűen nem szeretik a fürdőben a tetoválásokat látni, nem tartják higiénikusnak, vonzónak, vagy egyszerűen illendőnek, hogy ezt mutogassák.

A Hosino Resort, mely Nagano prefektúrában van, nemrég azt mondta: szívesen látnak olyan vendégeket, akiken kisebb tetoválás van. Nekik kis vízálló matricákat (8X10 cm) adnak, amivel el tudják takarni azt. Ők első sorban a külföldi turisták növekvő számával indokolták a lépést, a  növekvő tendencia a tetoválás elfogadására talán azt mutatja, hogy Japán toleránsabbá válik a külföldiekkel szemben. A 2020-as tokiói olimpia közeledik, Japán pedig minden tekintetben készül a rengeteg külföldi látogatóra. A turisztikai létesítmények pedig sok bevételt várnak, így enyhítik a szabályokat is.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez