Miért fordult el a befolyásos agrárlobbi a kormányfőtől?

Az indiai agrárlobbi ellenzi az iparosítást elősegítő új földeladási törvényt.

Narendra Modi indiai kormányfő és pártja, a BJP sokat köszönhet az indiai földtulajdonosokat tömörítő szervezeteknek. Támogatásuk nélkül aligha nyert volna olyan fölényesen tavaly májusban. Most viszont az agrárlobbi elfordult Moditól. Az ok: az új földeladási törvény tervezete. Ez a vidék iparosítása és az infrastruktúra korszerűsítése érdekében megkönnyítené a fejlesztésekhez szükséges föld és telekvásárlást. Indiában sok százmillió ember él a mezőgazdaságból.

Számukra a föld birtoklása az élet biztosítéka. 2013-ban az előző kongresszuspárti kormány hozott is egy törvényt, amely a tulajdonosok kizárólagos jogává tette, hogy eldöntsék, el akarják-e adni földjüket. Az új törvény magas kompenzációt ígér, és elég lenne, ha az adott területen a tulajdonosok nyolcvan százaléka beleegyezik az eladásba. Sokan attól félnek, hogy az új törvény, amelyet egyébként a parlament még nem hagyott jóvá, lehetőséget ad a manipulációra, a tájékozatlan, sokszor analfabéta tulajdonosok kijátszására. Újdelhiben a hét végén százezres tüntetés követelte az új törvény tervezetének visszavonását. A demonstráció vezérszónoka Rahul Gandhi, a Kongresszuspárt alelnöke volt.

A Nehru-Gandhi dinasztia örököse a tavalyi országos választáson súlyos vereséget szenvedett és azt követő helyi választásokon is kudarcok érték a Kongresszuspártot. Rahul Gandhi a földtörvény kiváltotta elégedetlenségben jó lehetőséget lát arra, hogy lendületbe hozza az ellenzéket, amely csak tehetetlenül szemlélte Narendra Modi sikeres vagy legalábbis „sikeresként eladható” kormányzását. A földtörvény körüli konfliktus azonban Modi és a BJP számára is komoly próbatételnek ígérkezik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez