Halálos iramban- bemutatkozik az Emírségek első női ralliversenyzője

Rabab al Tahir fittyet hány a szexista kirohanásokra, nem érdeklik a nem egyszer agresszíven csodálkozó tekintetek, és hidegen hagyják a beszólások is, amelyeknek az a céljuk, hogy eltántorítsák attól, amit csinál. Rabab al Tahir ralliversenyző. Az egyetlen nőként az Egyesült Arab Emírségekben.

Erős, tüzesszemű, és eszébe nem jut, hogy bocsánatot kérjen azért, amiért sokan elvárnák tőle: hogy bemerészkedett az eddig csak férfiak által birtokolt területre. Sőt: büszke rá. Azt mondja, minden ellenségeskedés dacára a ralliversenyzés csodálatos kaland. 2000 óta indul futamokon.

“Az emberek errefelé még mindig azt hiszik, hogy az autóversenyzés vagy a ralli olyan dolgok, amelyekre egy nő képtelen. Pedig ha van bennük elég szenvedély és enrgia ahhoz, hogy levezessenek 1000-1200 kilométert tikkasztó hőségben, és erős a szívük, nyugodtan próbálkozhatnak a ralliversenyeken” – mondja a Khaleej Times-nak az Emírségek első és talán máig egyetlen versenyzőnője. Aki 25 éves volt, amikor először indult ilyen versenyen.

Azóta több nemzeti és nemzetközi futamon is részt vett, quaddal is, autóval is. Ma Atif Al Zarouni a versenyzőtársa: ők alkotják az Emírségek egyetlen vegyes csapatát. Szerintük a ralli hazájukban elérte a világszínvonalat. De azért több állami és magántámogatásra volna szükség. Jóllehet a versenyeket szponzorálják, a csapatoknak a saját zsebükbe kell nyúlniuk, ha külföldön indulnak.

Rabab al Tahirnak egyedi építésű Rage Motorports kocsija van.  Angliából félmillió dirhamért, vagyis 38 millió forintért szerezte be. Azt mondja, azért volt ilyen drága, mert a biztonság a legfontosabb, így sok extrát szereltetett be. De fontos persze a tanulás is. “Még mindig tanulom a sportot. Miután elkezdett érdekelni a versenyzés, egy libanonival edzettem, aki aztán felkért, hogy legyek a navigátora az egyik hazai versenyen. Egy idő után aztán átültem a másik ülésbe.”

Nyolcadik lett tavalyelőtt száz indulóból Abu Dhabiban, a Desert Challenge-en (sivatagi kihívás). És negyedik az Umm Al Quwain versenyen. Társával együtt azt szeretnék, ha minél több fiatal ülne a volán mögé. De úgy érzik: kevesen akarnak mindent megtanulni a kocsikról. Ha elakadnak, megvárják, amíg odaérnek a szerelők. Meg szponzorokra ácsingóznak, akik mindent megcsinálnak helyettük. Pedig elkötelezettség és szenvedély nélkül ez nem megy – mondja az Emírségek első ralliversenyző nője, aki nem bánná, ha más nők is követnék.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez