Kotyvasztott gin okozhatta a rejtélyes haláleseteket Nigériában

A nigériai egészségügyi hatóságok először azt hitték, hogy a 18 áldozattal valamilyen ismeretlen fertőzés végzett. A laboratórium vizsgálatok azonban arra engedtek következtetni, hogy a rejtélyes haláleseteket alkoholmérgezés okozhatta.

„Minden jel arra utal, hogy etanolmérgezés okozta a haláleseteket, de további toxikológiai vizsgálatokra is szükség van még, amiket a túlélőkön kell elvégezni ” – mondta Dayo Adeyanu, Ondo állam egészségügyi biztosa az AFP hírügynökségnek. A helyi egészségügyi hatóságok először azt hitték, hogy a haláleseteket Ebola vagy valamilyen másfajta vírus okozta. A laboratóriumi vizsgálatok során azonban nem találtak fertőző vírusra utaló nyomokat az áldozatoktól vett mintákban, ezután kezdtek a szakemberek mérgezésre gyanakodni.

Adeyanu elmondta: sikerült kideríteniük, hogy az áldozatok egytől-egyik abból a gyógynövényekkel ízesített ginből ittak, amit egy helyi alkoholfőzdében állítottak elő. Az elmúlt egy hétben összesen 23-an betegedtek meg, és közülük 18-an meghaltak. A túlélőket jelenleg a lagosi egyetemi klinikán kezelik. A hatóságok jelezték, hogy új megbetegedések nem voltak. Ennek ellenére a helyi egészségügyi hatóságok továbbra is óvatosak, és tovább kutatnak, ugyanis szeretnék teljes mértékben kizárni, hogy nem valamilyen ismeretlen eredetű betegséggel, vagy járvánnyal állnak szembe. Közben a WHO is jelezte, hogy a további laboratóriumi vizsgálatokra azért is szükség van, mert pár napja felmerült a gyanú, hogy permetezőszerek is okozhatták a rejtélyes haláleseteket.

A tünetetek egyébként az összes betegnél azonosak voltak, az áldozatok 24 órán belül meghaltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez