Tetőfokára hágott az idegengyűlölet Dél-Afrikában, mozgósítják a hadsereget

A dél-afrikai kormány mozgósította a hadsereget, hogy véget vessen a hetek óta tartó országos zavargásoknak.

Rendkívül súlyos a helyzet Dél-Afrikában, ahol legalább hét ember vesztette életét az utóbbi hetek zavargásaiban. A kormány most a hadsereg bevetésével próbálja meg helyreállítani a rendet, és megakadályozni a gyilkosságokat, illetve az erőszakos rendbontásokat. Nosiviwe Mapisa-Nqakula védelmi minisztert jelezte, hogy a katonákat a Johannesburgtól északra található Alexandriába vezénylik ki, ahol jelenleg a legsúlyosabb a helyet. A hadsereg a rendvédelmi erőknek nyújt segítséget, más felhatalmazást, illetve feladatot nem kapott. A helyiek pedig nagyra értékelik a katonák jelenlétét – mondta a miniszter.

Dél-Afrikában egy hónapja robbantak ki a külföldi bevándorlók elleni sorozatos támadások. A gyilkos indulatokat Goodwill Zwelithini zulu király Durbanban tartott beszéde váltotta ki. Dél-Afrika legnagyobb népcsoportjának uralkodója több ezer ember előtt tartott beszédében a külföldi bevándorlókat tette felelőssé az ország súlyos gazdasági és társadalmi gondjaiért. A zuluk királya szerint az országban élő összes külföldit ki kell „söpörni”, mert elveszik a munkahelyeket és a segélyeket a helyiektől. A beszéd elhangzása után pár nappal elszabadultak az idegenellenes indulatok az országban, és azóta a helyzet egyre súlyosabbá vált.

A mind erőszakosabbá váló zavargások láttán a zulu király nemrég elnézést kért kijelentéseiért, és elítélte a külföldi bevándorlók ellen irányuló támadásokat. Emellett hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak biztosítaniuk kell az országban élő külföldiek védelmét. Ugyanakkor határozottan elutasította azokat a vádakat, melyek szerint xenofób támadásokra szólította volna fel hívet. Az uralkodó szerint a média a felelős a zavargásokért, mivel beszédéből csupán részleteket közölt, és azokat is manipulálta.

A külföldiek elleni erőszakhullám miatt több ezren hagyták el az országot. Főként zimbabweiek, akik egy jobb élet reményében költöztek az afrikai kontinens legfejlettebb országába. Az eddigi hivatalos adatok szerint közel ötezer ember hagyta el otthonát a támadások miatt. Peking is felszólította a dél-afrikai kormányt, hogy tegyen meg mindent a kínai állampolgárok megvédése érdekében. Más afrikai országok pedig jelezték, hogy hazaszállítják Dél-Afrikában élő állampolgáraikat, ha a dél-afrikai hatóságok nem képesek megvédeni őket.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez