A terrorizmus ellen tüntettek több tízezren Etiópiában

Több tízezer ember vonult fel Addisz-Abebában, hogy elítéljék az Iszlám Állam terrorszervet legutóbbi vérengzését, melyben 30 etióp keresztényt öltek meg hidegvérrel. Etiópiában sokan nem értik, hogy ártatlan honfitársaiknak miért kellett meghalniuk.

A hatalmas felvonulást az etióp kormány is támogatta. Hailermariam Desalegn miniszterelnök beszédet is mondott, „sátánista” cselekedetnek nevezte a terroristák tettét, és az illegális bevándorlás veszélyeiről is hosszasan beszélt az összegyűlt tömeg előtt. A kormányfő megragadta az alkalmat arra is, hogy a „hazai szélsőségesek” ellen is felszólaljon, akikkel szemben „széleskörű összefogást” sürgetett. Desalegn óva intett mindenkit attól, hogy illegális utakon vándoroljon el, mert akkor könnyen az embercsempészek „prédájává” válhat. Azt azonban kijelentette, hogy minden etióp állampolgárnak joga van arra, hogy külföldre költözzön és ott vállaljon munkát. A kormány ebben nem fogja megakadályozni őket. Az illegális migrációnak és az embercsempészek tevékenységének azonban mihamarabb véget kell vetni – mondta a kormányfő, aki az eltelt napok több száz halálos áldozattal járó tragikus földközi-tengeri hajószerencsétlenségeiről is szót ejtett.

A felvonulás azonban később erőszakba torkollott, miután kormányellenes jelszavak is elhangoztak. A politikailag ellentétes oldalon álló demonstrálók között verekedés tört ki, többen arról számoltak be, hogy kődobálásokra is sor került. A rendőrség és az ellenzéki demonstrálók között később összecsapások is kialakultak. A rendőrök több esetben könnygáz-gránátokat lőttek az ellenzéki tüntetőkre.

Etiópiában egyébként egy hónap múlva választásokat tartanak – először azóta, hogy 2012-ben az országot hosszú évekig irányító Meles Zenawi miniszterelnök meghalt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez