Jót tett a tunéziai mezőgazdaságnak az arab tavasz

Tunézia, Tunisz – Líbia lett a legnagyobb mezőgazdasági felvásárlója Tunéziának az év első három negyedévének adatai szerint. 2010-ben még Olaszország vette a legtöbb élelmiszeripari terméket Tunéziától, akkor Líbia csak a második legfontosabb partner volt.

 

 A háromnegyed éves adatok szerint a Líbiába irányuló élelmiszer export egy év alatt megduplázódott. Tavaly a teljes élelmiszer kivitel 14 százaléka került a szomszédos országba, mostanra ez az arány elérte a 30 százalékot.

 Az élelmiszer kivitel árbevétele még ennél is nagyobb mértékben nőtt, majdnem megháromszorozódott. 2010-ben a líbiai export 186 millió dínárt hozott, ezzel szemben most több mint félmilliárd dínár bevétele van az agráriumnak a líbiai kivitelből. A tunéziai export nagyon széles skálán mozog, növényi olajat, gabonaféléket, tejet, tejterméket, paradicsom készítményeket és még sok mást szállítanak Líbiába.

 A tunéziai-líbiai gazdasági kapcsolatok legmeghatározóbb területe a mezőgazdaság. A Líbiába irányuló export 73 százalékát ez az ágazat adja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez